Потвърдиха условната присъда на съдия Анелия Цветкова, искала подкуп от добричка фирма
Потвърдиха условната присъда на съдия Анелия Цветкова, искала подкуп от добричка фирма / Sofia Photo Agency, архив

Върховният касационен съд потвърди условната присъда на бившия председател на Варненския административен съд Анелия Цветкова. Тя е призната за виновна за това, че на неустановена дата в периода края на юни – началото на юли 2008 г. във Варна, в качеството си на длъжностно лице с отговорно служебно положение, е поискала и получила 10 000 лв. подкуп от бизнесмена Стефан Стефанов, за да бъде решено дело в полза на добричката фирма „Атанасов инвест”.

Цветкова беше осъдена условно на три години лишаване от свобода, глоба в размер на 10 000 лв. и лишаване от право да заема длъжност в органите на съдебната власт за срок от три години.

ВКС потвърди решението, с което съдийката бе оневинена за това, че е поискала 60 000 лв. и е получила половината от парите, за дело в полза на „Атанасов инвест”.

Цветкова беше задържана през 2008 г. в заведение във Варна с 10 000 лева подкуп. По информация на прокуратурата в дома й били открити още 150 000 лева и около 400 грама злато. Още същия ден срещу Цветкова бяха повдигнати обвинения за корупция. Три дни по-късно съдийката беше освободена от следствения арест в София срещу гаранция от 20 000 лева.

След излизането си на свобода тя подаде оставка като председател на Административен съд-Варна. Преди да оглави новосъздаденото съдилище в морската столица Цветкова е била началник на административното отделение на Окръжния съд.