Гражданската вече може да е до 3-годишна, ще покрива и повече рискове
Гражданската вече може да е до 3-годишна, ще покрива и повече рискове / снимка: БГНЕС, архив

Депутатите приеха да се разшири покритието на застраховката "Гражданска отговорност". Още преди месеци застрахователите предупредиха, че това ще доведе до поскъпването й. Текстовете бяха приети днес на първо четене. С промените се предвижда компаниите да покриват щети по полиците "Гражданска отговорност" на шофьорите в размер до 10 млн. лв. без значение колко хора са пострадали при катастрофа. В момента те изплащат до 10 млн. лв. , само ако има няколко пострадали, а при един сумата е до 2 млн. лв.

Застрахователните компании ще плащат обезщетение по полиците "Гражданска отговорност" за повече рискове - такива, при които шофьорът не е виновен, но пострадалите трябва да получат обезщетение. Така, ако катастрофата е станала заради повреда на автомобила, на пострадалите ще се изплаща обезщетение. Именно това стана повод застрахователите да предупредят, че промените ще наложат поскъпване на гражданската отговорност.

Малко по-късно председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че разширяването на покритието не би трябвало да повиши цената на полицата, но дори да има такова, то пазарът ще го регулира през следващите няколко месеца.

Междувременно Мартин Димитров от Реформаторския блок обърна внимание на риска, който носят на пътя опитните шофьори и младите водачи:

"И към този момент по предложенията на внесения законопроект продължава да съществува една несправедливост и тя е по отношение на изрядните водачи, които всъщност плащат за нарушенията, извършвани от неизрядните водачи. Крайно време е да се направи анализ и да преценим - автомобилите ли ще застраховаме, или ще застраховаме водачите, които са тези, които носят риска. Не е едно и също водач с 20-годишен опит и без извършени нарушения и един току-що получил свидетелство за управление на МПС. Те са носители на различен риск", каза Димитров.

Договорът за задължителната "Гражданска отговорност" на колите вече ще може да се сключва за срок до три години, а не както е в момента само за година. Това записаха още депутатите като приеха на първо четене изцяло новия Кодекс за застраховането, предложен от правителството.

Освен това срещу единна премия ще може да се осигурява покритието както за България, държавите членки на ЕС и Европейското икономическо пространство, така и за всички държави, които членуват в системата "Зелена карта".