България през погледа на един наш сънародник на остров Тасос
България през погледа на един наш сънародник на остров Тасос / Thinkstock/Getty Images
България през погледа на един наш сънародник на остров Тасос
81819
България през погледа на един наш сънародник на остров Тасос
  • България през погледа на един наш сънародник на остров Тасос

Български туристи от години избират за лятната си ваканция остров Тасос. Не са единици и сънародниците ни, които изкарват прехраната си на гръцкия остров.

Един от тях е Димитър от Монтана, който от 9 години разделя месеците за работа между България и Гърция. Разказва, че работа се намира, стига да иска човек да работи. Голяма част от хората на острова са заети в туризма. Сред поминъците на Тасос е животновъдството, работна ръка трябва и за брането на маслини.

Митко се надява на по-добри времена за родния му край - иска откриване на работни места, за да се върнат хората в Северозападна България. И признава, че не би живял за постоянно в Гърция.

„Ако всички са работни и не се краде в нашата държава, нещата може да се променят. Мисля си, че 50% от хората ще се приберат един ден", казва обнадеждено той.

Според него синоними за промяна към по-добро в България са да има нови работни места и хората да си обичат работата.

„Интересувам се от политика. В България искам да се промени цялата система, въпреки че няма да стане. Ако има кой да ни изпрати управници от Брюксел, ще е добре. Аз съм за това да бъдат нашите управници, но да бъдат по-интелигентни към народа", каза още Митко.

По думите му разликата между българите и гърците е, че ние сме по-трудолюбиви и малко по-наивни, докато гърците са общителни хора, но за тях най-важното е те да са задоволени.

„С гърците, обаче може да се прави бизнес, те са първо място в това", разказва Митко.