Котките нямат нужда от стопаните си
Котките нямат нужда от стопаните си / ThinkStock/Getty Images

За разлика от кучетата, котките нямат нужда от собствениците си, за да се чувстват в безопасност, съобщи в. "Дейли телеграф". Макар и много собственици на котки да се безпокоят, че любимците им може да са самотни без тях, всъщност писаните не показват признаци на тревожност при раздяла, разкри изследване на ветеринарни психолози от университета на Линкълн. Именно те стигнаха до извода, че котките предпочитат сами да се грижат за себе си и нямат нужда от хора, за да се чувстват защитени.

Вместо да се отчайват от този извод, почитателите на котките трябва да го приемат като комплимент, твърдят учените. Ако любимците им се въртят край тях, това означава, че настина го искат.

"Котките напоследък изпревариха кучетата като най-популярен домашен любимец в Европа.

Много хора, работещи по цял ден, ги смятат за по-подходящи - каза Даниъл Милс от екипа. - Според предишни изследвания някои котки показват симптоми на тревожност, когато са оставени сами в дома, също като кучетата. Нашето изследване обаче доказа, че те са много по-независими от кучетата. Това, което ние интерпретираме като тревожност, може да е недоволство".

Учените са наблюдавали как 20 котки реагират в непозната среда, когато са заедно със собственика си, с непознат, или са оставени сами. Те са следили доколко котките търсят контакт, какво е пасивното им поведение, както и за признаците за дистрес, когато собственикът им го няма.

Източник: БТА