Готова е листата за общински съветници на ГЕРБ в Шумен
Готова е листата за общински съветници на ГЕРБ в Шумен / www.novini.bg

Пълна листа с общо 41 кандидати ще регистрира ГЕРБ в Шумен. Имената на кандидатите, изписани по азбучен ред, са били изпратени до Изпълнителната комисия. След изискване от ИК те да бъдат и подредени листата вече е в окончателния си вид. Очаква се писмено потвърждение, за да бъде обявена официално до няколко дни.

По два основни критерия Общото събрание определи реда на листата - експертно участие в работата на 10-те постоянни комисии в местния парламент, участие на хора от гражданската квота, както и реализиране на политиката за присъствие на млади хора в управлението на общината.

Според информацията на ГЕР-Шумен включването на кандидати от различни направления на обществено - икономическата сфера ще осигури професионално участие във всички комисии, като преобладаващите експерти са в областта на икономиката - 31,7% от листата. 14,6% са специалистите в образованието - 6-ма, трима професори, преподаватели във висше училище и трима учители, същият е и процентът на инженерите. В листата влизат още 4-ма лекари и 4-ма юристи, което представлява по 9,75%.

11 кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ ще бъдат от гражданската квота - 26,82%, а младите в листата са 19,5%.

„Убедени сме, че с експертното ни присъствие в постоянните комисии, с участието на представителите на гражданската квота и младите хора ще успеем да реализираме приоритетите в програмата на кандидата ни за кмет. За да се постигне ефективно управление, както и добре балансирана листа от общински съветници, залагаме и на приемствеността. 26,26% от кандидатите ни за общински съветници са работили в предишни общински съвети", казват още от ГЕРБ.