Село с двама жители, бивши съпрузи, ще избира кмет
Село с двама жители, бивши съпрузи, ще избира кмет / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На тези избори всяко село с над 100 жители ще си избира пряко кмет. Досега бяха нужни 350. Промяната беше посрещната с аплодисменти. С наближаването на местния вот обаче стана ясно, че у нас и изборите не са точно това, което са.

В крумовградското село Сладкодум на книга живеят над 100 човека. На практика - двама. По закон те трябва да си изберат кмет. Жителите с постоянен адрес в селото се водят 192-ма. Тръгнали са си отдавна - кой в Турция, кой на гурбет в Европа. Законът, обаче е категоричен - Сладкодум трябва да е кметство, съобщава Нова телевизия.

78-годишният дядо Ибрям е единият жител на Сладкодум. Другият е жена му Бахрие. Положението им, обаче е деликатно. Взели се през 1975 година. Развели се преди две, защото Ибрям решил, че Бахрие прекалено много го командва. Сега делят територията на цялото празно село и две крави. Но почти не си говорят.

Положението на Ибрям допълнително се усложнява от факта, че постоянната му адресна регистрация е в Турция. Досега не е гласувал. Не може да гласува и сега. И така Бахрие е единственият жител на село Сладкодум, който има право на глас, както и да бъде кандидат за кмет.

Ибрям е съгласен. Самата Бахрие леко се затруднява да разбере как така ще става кмет, но го приема като мисия.

Сладкодум съвсем не е единственото село, в което избирателите съществуват само някъде из регистрите.

В община Крумовград ще има 18 нови кметства. Едва в 6 от тях наистина живеят нужните над 100 избиратели. Другите пустеят. Законът обаче си е закон и кметицата е длъжна да направи избори. Убедена е, и че ще има кандидати.

Заплатата на селския кмет е от 450 до 630 лева. Пак по закон трябва да му се осигурят и условия за работа.

Проблемът на Крумовград е проблем на цялата област Кърджали. Кметствата там след вота наесен трябва да се увеличат от 241 на 383. Тоест, ще има 142 нови. Кметът на Кърджали се чуди защо. Хасан Азис сметнал, че за построяването на нужните нови кметства само в Кърджали ще са му нужни 7 милиона лева.

„Ще имаме ходещи кметове, ще имаме кметове, които ще ги търсим в ресторантите и кафенетата, ще имаме семейни кметове", казва кметът на Кърджали Хасан Азис.

Затова седемте кметове от област Кърджали написаха писмо до централната власт, в което искат инструкции как да проведат избори в обезлюдените си села и как да устроят бъдещите им кметове. Проблем, който, оказа се, съществува и на доста други места в страната.

В една изборна секция жителите на село Цацаровци ще изберат свой кмет за първи път след 16 години. Ако разбира се дотогава тя не падне. В близкото до София драгоманско село нямат проблема на Кърджали.

„Това е голям проблем в интерес на истината. Но нашата идея е да се изгради ново кметство, макар и някаква модулна база", обяснява кметът на община Драгоман Андрей Иванов.

Той е доволен, че за разлика от колегите си в други общини, има да организира избори само в едно допълнително село. Хората там пък са доволни, че ще си избират кмета сами, та дори да няма кой знае какви правомощия.

Кметицата е решена да играе отново на изборите в Цацаровци. Още не знае ще има ли конкуренция.

Ако законът бъде приложен в сегашния му вид, България ще се сдобие с 1180 нови кметове. Така те ще станат общо 3461.

Източник: Novanews.bg