С първа копка в Гулянци стартира работата по втори трансграничен проект
С първа копка в Гулянци стартира работата по втори трансграничен проект / obshtina.gulqnci

На 1 септември в село Гиген се състоя церемония по полагане на първа копка на обект „Рехабилитация на общински път PVN 1020, (ІІ-11) Гиген - Искър - Граница община Гулянци и община Долна Митрополия - Славовица...".

В церемонията участваха кметът на общината Лъчезар Яков, председателят на ОбС гр. Гулянци - Огнян Янчев, кметът на Гиген - Красимир Първанов, кметът на Искър - Стефан Тодоров, представители на местната власт и администрация, ръководители на фирми и институции от общината, граждани.

Както повелява традицията, начало на строително-ремонтните дейности бе дадено с водосвет, отслужен от отец Пламен Линков.

С първа копка в Гулянци стартира работата по втори трансграничен проект
netinfo

Кметът на общината подчерта значението на пътната отсечка, която ще се ремонтира, тъй като тя ще свърже не само двете населени места, но и двата пътя - Гулянци - Дъбован - Загражден - Гиген и Искър - Славовица, чийто ремонт се извършва по друг проект на общината.

Дейностите по проект "Подобряване на връзката на транспортната инфраструктура между окръг Телеорман и област Плевен чрез рехабилитация на пътищата в Община Селел и Община Гулянци" стартираха през 2014 година. Той се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния-България" 2007-2013 г, като партньори по проекта са община Селел и Община Гулянци. От наша страна ще бъде реализиран обект „Рехабилитация на общински път PVN 1020, (ІІ-11) Гитен - Искър - Граница община Гулянци и община Долна Митрополия - Славовица..."с максимален одобрен бюджет 3 128 159.35 лв.

Отсечката от 4,991 километра обхваща участъци във и извън населените места Гиген и Искър. Състоянието й е лошо, ремонт на пътя не е правен след 88 година. Проекта предвижда полагането на нова асфалтова настилка, изграждането на две подпорни стени по протежението на пътя, там където скалите са в близост, една от 60м и една от 190 метра, отводнителна система, банкети, полагане на бордюри и тротоари там където съществуват в населените места. Новата отсечка ще свърже двата пътни участъка, които в момента се ремонтират по проект на общината, финансиран по ПРСР - от Гиген през Загражден и Дъбован до Гулянци и пътния участък от с. Искър до границата с община Долна Митрополия.

Чрез възстановяване на местните пътища в Салел и пътя PVN 1020 Гиген-Искър в Гулянци, времето за пътуване между и в рамките на населените места, разположени от двете страни на границата, се намалява и трансграничния регион се превръща в област за сътрудничество и комуникация. Района става по-привлекателен за инвестиции и не на последно място, по-добър район за живеене за своите граждани.

С реализирането на проекта ще се подобри технико-експлоатационното състояние на пътя, качеството на износващия пласт и безопасността на движение. Основната задача е подобряването на междуселищната инфраструктура и пътните връзки с областния, общинския център, с туристическия обект Улпия Ескус, пристанище Загражден и фериботен комплекс „Никопол - Тулну Мъгуреле".