Шефът на Роженската обсерватория: Надявам се да се справим
Шефът на Роженската обсерватория: Надявам се да се справим / nao-rozhen.org
Шефът на Роженската обсерватория: Надявам се да се справим
81483
Шефът на Роженската обсерватория: Надявам се да се справим
  • Шефът на Роженската обсерватория: Надявам се да се справим

260 000 лева са нужни на Роженската обсерватория до края на годината. Като цяло годишната й издръжка, която не включва средства за належащи основни ремонти на сградата и апаратура, възлиза на 350 000-400 000 лева. Това каза шефът на изследователския център Никола Петров пред Дарик. Вчера той алармира, че звеното е изправено пред опасността от неплатежоспособност и невъзможност за покрие дължими суми за ток в края на годината.

Роженската обсерватория пред фалит

„Това означава, че зимата няма как да съществува тази обсерватория. Всъщност никой не е казал, че ще затваря обсерваторията, но сами ще я затворим, защото няма как да пребиваваме в нея", каза той.

Петров се надява, че и този път обсерваторията ще се справи. „Надявам се в следващите дни проблемът да намери разрешение, но той ще намери разрешение за този година. Оттук нататък продължаваме да се борим за това някак да намерим трайно решение на въпроса, с което да не стигаме до същото положение в следващи години", каза Петров.

Областният управител на Смолян е посетил Роженската обсерватория и се е запознал с проблемите й, като е обещал да съдейства поне що се отнася до контакти с управляващите. Надяваме се, че ще постигнем споразумение за това да не затворим обсерваторията и тази година, каза Петров.

Интервюто с Никола Петров чуйте в звуковия файл