Парк Маркотея -  мястото в Габрово за отдих и развлечение на хора от всички възрасти
Парк Маркотея - мястото в Габрово за отдих и развлечение на хора от всички възрасти / DarikNews.bg

Кое е мястото в Габрово за отдих и развлечение на хора от всички възрасти. Ако този въпрос беше зададен преди повече от 30 години преобладаващите отговори щяха да бъдат:

"Паркът срещу завод Буря"

Езерото с лодките, централната зона с пейки и добре поддържани цветни градини и ограденото пространство, в което живееха няколко кошути и елен. Ето това бяха атракциите тук. Просто и приятно.

После, в годините, официалното му название се промени. Паркът стана Маркотея, макар че дълго трябваше да се обяснява на хората за кое място става въпрос. Както много красиви места, така и това, постепенно опустя. Животните бяха преместени някъде, изчезнаха лодките, езерото се превърна в нещо като блато, пазещо стари гуми и друг боклук.

Преди 3 години достъпът по старите алеи беше труден. Вероятно е бил такъв и преди 12 месеца. Джунгла! Е, не съвсем, но това беше царството на трева, храсти, изсъхнали дървета и разбира се много боклук. Асфалтът от основната  алея се беше свлякъл, по останалите не личеше къде е бил.

Властта не забрави парка през годините. Раждаха се идеи как да се възстанови, макар че местната управа винаги прибавяше, че няма обществен ресурс, който да вложи. Не се намери и частен.

Днес има критици на българското членство в ЕС, но ако си направите труда да отидете до парка срещу завод Буря, който днес е Маркотея, ще видите как Европа работи за хората.

Все още няма да можете да отморите там. Защото тече усилена строителна дейност. Но само след няколко месеца това ще бъде вашето място за отдих. На хората от всички възрасти. Помислено е и за 3-годишните, и за по-големите деца, и за младежите, и за хората в активна възраст, и за пенсионерите.

(Това е игрището на училище "Иван Вазов", където се създават няколко места за спорт, тенис кортът ще бъде с естествени размери, под него има паркинг и тоалетна. След края на учебните занятия ще има свободен достъп за спортуващи граждани)

Емблематичният парк „Маркотея”, в който не са влагани инвестиции повече от 20 години, ще бъде изцяло осъвременен и реконструиран, за да се превърне в атрактивно място за отдих и забавления.

Северна, централна и южна зона ще разделят парка: Северна зона – основен вход, паркинг, обществено обслужване, атракции, рекреация; Централна зона – рекреация, изяви на открито, игра на открито; Южна зона – спорт, игра на открито, паркинг.

(Места за игра ще има както за по-големите, така и за 3-годишните деца)

Заложена е реставрация на архитектурните елементи на езерото – мостчета, пристан, кула, остров – японска градина, парапети и бордюри. Ще бъдат изградени три обслужващи сгради, кътове за отдих, за спорт и за игра на открито.

(Фугиране на алеите)

Работният проект предлага благоустрояване на територията около автобусната спирка, чешмите и пешеходен подход към училище „Иван Вазов”. Ще има ново парково осветление и видеонаблюдение.

(Скоро тук отново ще има езеро, което ще се захранва от естествен източник, чиято вода ще премине през няколко водни огледала)

Рехабилитация спортно игрище до парк „Маркотея“

Игрището е разположено в южната периферия на градския център на Габрово, в непосредствена близост до гъсто населени жилищни квартали, както и до училище „Иван Вазов”.

Предвижда се полагане на съвременна полиуретанова настилка на игралните полета, монтаж на нови спортни съоръжения, осветление, рехабилитация на настилките и съществуващите трибуни, монтаж на нова ограда и порти, и обособяване на паркинг и зелена площ.