Хора с увреждания преоткриха „Мюзик айдъл”
Хора с увреждания преоткриха „Мюзик айдъл” / снимки: Долни Чифлик

Домът за възрастни хора с умствена изостаналост (ДВХУИ) във варненското село Горен чифлик проведе свой „Мюзик айдъл”. Задачата на конкурса бе да излъчи свои представители за Фестивала на хора с ментални увреждания, който ще се проведе в Шумен. Негов организатор е фондация „Сияйна зора”.

За да бъде всичко както на истинско музикално шоу, беше направена специална сцена, на която да се изяват участниците в конкурса. Той се превърна в истински празник за обитателите и служителите на дома, както и  на защитените жилища в Горен чифлик и на Центъра за настаняване от семеен тип в Долни чифлик. Именно от персонала на трите социални институции бе определено чрез жребий журито, обясни  Магдалена Йорданова, директорка на дома. Тя беше и главният виновник за организацията и провеждането на конкурса. Изпълненията на всички участници в конкурса бяха много колоритни, но сред тях се откроиха Росица Жечева, Елена Костадинова и Тодорка Каменова.

„Хората с увреждания се нуждаят не само  от специфични грижи, но и от специална среда, която да прави възможна тяхната социализация. Затова спомагат много и тези конкурси, които им дават възможност да изявят таланта си и да се почувства по свой начин като част от нещо голямо. Благодаря на ръководството и служителите на дома за организацията на кункурса и за подарените мигове щастие на хората с увреждания”, заяви кметът на община Долни чифлик Борислав Натов.

Хора с увреждания преоткриха Мюзик айдъл
netinfo

Община Долни чифлик беше и домакин на областното състезание с акумулаторни и рингови колички за хора с увреждания. Надпреварата беше под патронажа и със специалното съдействие на кмета на общината Борислав Натов. Бързина и майсторско управление на инвалидни колички демонстрираха 40 състезатели от социални заведения във Варненска област. Сред тях бяха представители на домовете за възрастни хора с увреждания от Провадия и Бяла, центровете за социална рехабилитация и интеграция в Рудник, Варна, Провадия и Долни чифлик, и Дневният център за хора с увреждания в Девня. В състезанията се включиха и индвидуални участници от Варна, Долни чифлик, Горен чифлик и Калиманци. Всички участници получиха грамота за участие и бяха стимулирани с парични награда.

Класирането:

С акумулаторни колички:

1 място - Недялка Маркова Стоянова ЦСРИ Долни чифлик

2 място - Димитър Стоянов Тодоров – Долни чифлик

3 място – Димо Костадинов Димчев ЦСРИ І Долни чифлик

 

С рингови колички:

1 място - Валентин Димитров Великов с. Калиманци

2 място - Милен Добрев Китанов – ДВХУ Бяла

3 място - Ибрям Елми Аптулов - с. Горен чифлик

 

Отборно състезание с акумулаторни и рингови колички:

1 място – ЦСРИ Девня

2 място – ЦСРИ Долни чифлик