Стотици нарушения по морето откри КЗП
Стотици нарушения по морето откри КЗП / снимка: Дарик Варна,архив

205 нарушения в места за настаняване, увеселителни заведения и туроператори по морето са установили от Комисията за защита на потребителите (КЗП) само в рамките на няколко месеца. За целия летен сезон са извършени 2800 проверки като повече нарушения има по Южното Черноморие. Все пак от Комисията отчитат спад на нарушенията в сравнение с предишни години.

Най-честите нарушения, регистрирани от Комисията за защита на потребителите, са свързани с категоризацията на обектите и доколко предлаганите условия отговарят на изискванията. Проверките са показали спад на този тип нарушения, каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

„Едно от най-съществените нарушения, а именно предоставянето на туристически услуги в некатегоризиран туристически обект, е намаляло с повече от 50% в сравнение с минали периоди, но не можем да пропуснем факта, че сме констатирали нов тип нарушения - основно свързани с неосигуряване на достъп на хора с увреждания до туристическите обекти", каза Маргаритов.

Правени са проверки и за качеството на алкохола в нощни заведения и ол инклузив хотели:

„Имаме случай, в който самото заведение, което предлага определена спиртна напитка, я разрежда. Алкохолният градус на иззетата проба от отвора на бутилката е много по-нисък от този в запечатаната бутилка, който съответства на изискванията на закона. Друг случай на нелоялна търговска практика - алкохолният градус на спиртната напитка да е по-висок от този, който е отбелязан върху етикета", допълни Маргаритов.

КЗП е издала 205 акта, които са на стойност между 500 и 10 000 лева. През есента обект на проверки ще бъде продажбата на учебници, училищни пособия и облекла. КЗП ще следи и за продажбата на цигари на непълнолетни лица и в близост до учебни заведения. Мерки ще бъдат взети и по отношение на нелоялните търговски практики спрямо лица от третата възраст.