Харесва ли ви да се къпете сред боклуци?
Харесва ли ви да се къпете сред боклуци? / БГНЕС

Открай време една от "атракциите" на Черно море е да прекараш няколко дни в стаята с температура и разстройство. И как да е иначе, щом ни се налага да плуваме сред боклуци. Защо отговорните просто си затварят очите?

В разгара на актуалния летен сезон санитарните власти обявиха морската вода в курорта "Лозенец" за замърсена с опасни бактерии и забраниха къпането в нея. Поради същата причина миналата година забрана за къпане имаше на "Офицерския плаж" във Варна - и то два пъти в рамките на един сезон. Навремето след повторното отваряне на варненския плаж, тогавашният зам.-министър на икономиката и туризма, сегашният кмет на града и бившият областен управител демонстративно пиха вода от морето (само че на плажа "Буните"), за да убедят туристите, че опасност за здравето им няма. Въпреки това в социалните мрежи българите не спряха да пишат за "кафяви морски облаци" и "фестивали на ароматите".

Българските плажове - мръсни и презастроени, прокуратурата иска санкции

По актуални данни на Районната здравна инспекция в Бургас, сега силно замърсени с бактерии на кубичен сантиметър вода са почти всички масови плажове по Южното крайбрежие, част от плажовете на Слънчев бряг и всички около столицата на "Аполония" Созопол. Кметът на община Царево Георги Лапчев откровено призна в медиите, че "проблемът с пречистването на водите е проблем на цялото ни крайбрежие" и дори се оплака, че Лозенец се е превърнал в "изкупителна жертва на българското Черноморие".

Бизнесът или здравето?

В началото на тазгодишния летен сезон Европейската агенция по околната среда обяви в годишния си доклад (вярно, с данни от 2014 г.), че качеството на водата в 69 от 94-те проверени български плажове е отлично. В останалите водата била с "добро" или "много добро" качество. Въпреки високите оценки, в края на юли 2015 г. здравните власти от Бургас констатираха в морето край Лозенец "наличието на органично замърсяване с битово-фекален характер".

"Нищо ново под слънцето! Наблюдавам ситуацията от 20 години и всяко лято тя се повтаря в Ахтопол, Приморско и Китен. Да не говорим, че в Синеморец въобще няма пречиствателна станция", казва с огорчение д-р Румен Янков, общопрактикуващ лекар в района.

Харесва ли ви да се къпете сред боклуци
netinfo
"Защо хотелиерите и бизнесът не дадат пари за построяването на модулна пречиствателна станция в Лозенец, вместо пукащият се по шевовете от хора курорт да ползва построената преди 30 години? Има такива модулни станции - колкото повече се увеличава броят на курортистите, толкова повече модули могат да прибавят към нея. Инвеститорите влагат огромни средства в луксозни хотели и заведения, но за инфраструктура и пречиствателни съоръжения пари нямат! Искат само да печелят, а през целия сезон аз трябва да лекувам всякакви вирусни заболявания!", възмущава се лекарят.

"Ако се сложат на кантар здравето на хората и интересите на курортния бизнес, безспорно предимство има опазването на човешкото здраве, в това няма съмнение!", казва проф.д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. В отговор на твърденията на нейни колеги за характерни "летни грипове" в района тя уточнява, че такава болест няма.

20 дни туристите се къпали в заразено море

"Грипът е един, той е есенно-зимен и се предизвиква от грипни вируси. Всяко лято обаче в южноевропейските държави, подобно на България, се появяват определен брой сезонни чревни и вирусни инфекции, като се наблюдават пикове на гастроентероколити, салмонелози и други подобни неразположения. За тези географски райони е характерна лятната сезонност на заболяванията", казва проф. Кожухарова. Тя посочва, че през летните месеци в България боледуват общо взето всички.

"Може и в София да се хване някой от летните вируси. Струпването на много хора на едно място обаче, особено при по-лоша хигиена, обикновено спомага за увеличаване на заболяванията", отбелязва лекарката.

Проф. д-р Кожухарова уточнява, че в момента в България няма епидемия или масови заболявания. "Изследването на водата е едно, диагностицирането на заболяване е съвсем друго, още повече, че става въпрос за различни видове микроорганизми. Когато се регистрират големи взривове от такива ефекти, те се съобщават официално от Световната здравна организация и се следят от системата на ЕК за епидемиологичен надзор, в която всички членки на ЕС, в това число и България, подават данни. Става въпрос за Европейския център за превенция и контрол на болестите, който макар и с известно закъснение, публикува броя на засегнатите от наблюдаваните от него заболявания", уточнява проф. Кожухарова.

"Специална химическа атака" срещу България?

И докато епидемиолози, общинари, бизнесмени, маркетинг специалисти и здравни организации умуват над причините за ежегодните "кафяви облаци" в българското море, лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров даде своето "експертно" политическо обяснение. От екрана на своята партийна телевизия той определи замърсяванията като "специална химическа атака на НАТО", което пуснало в любимия на софиянци плаж "Лозенец" "някакви фекалии, може би", пренесени, естествено, "с военни цистерни." Стратегическата цел на "атаката" била да бъдат прогонени от България руските туристи.

За съжаление в България все ще се намерят хора, които да повярват дори и на това обяснение.