БСП иска кметските постове в шест от осемте общини
БСП иска кметските постове в шест от осемте общини / Дарик Добрич

Кандидатите за кметове на БСП в Добричка област бяха обявени на областна партийна конференция днес. Социалистите се надяват да повторят успеха си от предишните избори в 5 общини – Добричка, Тервел, Шабла, Балчик и Генерал Тошево, и да направят пробив в Каварна.

Кандидатът на БСП за Добрич е лидерът на общинската организация Мая Димитрова. Тя е на 49 години, адвокат, но има още икономическо и инженерно образование. В Каварна БСП залага на 39-годишната Нина Ставрева – преподавател в местната селскостопанска гимназия и активистка на младежката организация на партията. Кандидатът в Генерал Тошево е 36-годишният Валентин Димитров – финансист в общината.

Сегашният зам.-кмет на Шабла Георги Тодоров се впуска в надпреварата, след като сегашният БСП-кмет проф. Райна Бърдарева и партията не се разбраха за следващ мандат. В Тервел за пореден мандат ще се бори Живко Георгиев.

Кметът на Балчик Николай Ангелов отново ще бъде подкрепен от БСП. Според социалистите той е изключително успешен и е направил много за Белия град. В Крушари БСП издига Злати Киров, който беше кмет на общината преди 10 години. В община Добричка кандидат е Тошко Петков - той е бил един мандат зам.-кмет и 14 години секретар на общината.

„Избрахме лица, които носят ясно политическо послание. Целта ни е да издигнем кметове в максимален брой населени места”, коментира областният лидер Росен Карадимов. Според него втори тур в Добрич е възможен. Карадимов обяви, че БСП няма да влиза в негласни политически договорки и много внимателно ще следи за такива при другите партии. Социалистите щели наблюдават изкъсо какво ще прави ГЕРБ в община Добричка и в Тервел, но не бе посочено защо. Показателно за БСП ще бъде и накъде ще прелеят гласовете на ДПС в Добрич, при положение че движението не издигне кандидат за кмет.

Кандидатите за кметове на БСП в Добрич, Каварна и Тервел ще бъдат и водачи на листи. В община Добричка и в Крушари все още не е решено кой ще оглави списъка, а в Балчик, Шабла и Ген.Тошево номинираните за кметове няма да бъдат водачи.