Постоянен арест за петимата косовари, разследвани за джихадисти
Постоянен арест за петимата косовари, разследвани за джихадисти / Дарик-Кюстендил

Постоянна мярка "задържане под стража" постановиха Окръжен съд и Районен съд- Кюстендил за петимата косовари, които бяха задържани за незаконно преминаване на държавната граница и предлагане на подкуп на гранични полицаи. Разследва се дали мъжете имат връзка с групировката „Ислямска държава".
36- годишният Фатон Реджипи от Косово е шофьорът на автомобила, в който са пътували 4- та преминали незаконно на „зелена граница". Той е обвинен в подкуп на длъжностни лица, предложил е 175 евро на двама служители на "Гранична полиция", за да не проверяват неговите 4- ма спътници. Прокуратурата поиска от Окръжен съд- Кюстендил постоянен арест, защото има опасност 36- годишният мъж да се укрие или да извърши друго престъпление.
Защитата на задържания поиска освобождаването му от ареста, като изтъкна чистото му съдебно минало. При разпита, Реджипи е признал вината си и е заявил, че съжалява за случилото се. Косоварът казал на защитника си, че е пътувал за Турция и е бил помолен от останалите да ги превози до там. Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативен съд - София до три дни.


Районният съд в Кюстендил също постанови мярка „задържане под стража" за четиримата младежи / от 20- 24 години / от Косово, влезли незаконно през българо-македонската граница, в близост до Гюешево. Съдът счете, че има реална опасност те да се укрият, тъй като на този етап тяхната самоличност не е окончателно изяснена и нямат постоянен адрес в България. Пред съда четиримата съжалиха за това, че са преминали границата „през гората" като посочиха, че са бежанци. В Косово били без работа и търсели по-добър живот, а за издаване на виза нямали пари. Четиримата поискаха да бъдат освободени, за да се приберат при семействата си. Те посочиха, че до момента не са осъждани. Само единият от тях е носил документи за самоличност, но снимката в паспорта се различава от лицето в съдебната зала.

В залата присъства и консулът на Косово. Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Окръжен съд - Кюстендил. Пред журналисти, прокурорът по делото заяви, че няма данни в самото дело за наличието на молитви или снимки в телефоните на задържаните.