Чака ни топъл септември с температури до 36 градуса
Чака ни топъл септември с температури до 36 градуса / снимка: Thinkstock/Getty Images

Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските - между 4 и 9 градуса, съобщи за Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата.

Средната месечна сума на валежите през септември за равнините ще е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланински райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне със слънчево и горещо време, като максималните температури на места ще достигат и надхвърлят 35 градуса. По думите на синоптика промяна ще настъпи около средата на първото десетдневие и през втората половина времето ще бъде променливо. Ще има и превалявания, придружени от гръмотевици. Има вероятност към края на десетдневието да има и по-интензивни валежи. Температурите ще се понижат и ще станат близки, а към края, временно и по-ниски от нормалните.

Условия за превалявания ще има и в началото на второто десетдневие на септември, но впоследствие ще настъпи относително стабилизиране на времето. Ще има и слънчеви дни, а вероятност за валежи има около 14 и около 18 септември. Температурите, с малки колебания, ще бъдат близки до обичайните, а към края на периода - и по-ниски.

През третото десетдневие тенденцията е да има повече спокойни и слънчеви дни. Температурите, като цяло, ще са близки до средните за месеца. Валежите ще са малко, с по-голяма вероятност около средата на десетдневието. Те ще са последвани от краткотрайно застудяване, при което по високите полета са възможни и първите слани.

На 23 септември в 11 часа и 22 минути е есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

Източник: БТА