Кирил Йорданов отново в битка за кмет на Варна (допълнена)
Кирил Йорданов отново в битка за кмет на Варна (допълнена) / Румен Сарандев, Petel.bg
Кирил Йорданов отново в битка за кмет на Варна (допълнена)
81437
Кирил Йорданов отново в битка за кмет на Варна (допълнена)
  • Кирил Йорданов отново в битка за кмет на Варна (допълнена)

Кирил Йорданов отново ще се кандидатира за кмет на Варна, обяви самият той на пресконференция. Зад номинацията му ще застане коалиция от партии, които тепърва ще се регистрират за изборите. Кои са политическите субекти, обещали подкрепа, Йорданов отказа да назове. Техните имена ще станат известни около 15 септември, когато трябва да бъде подписано предизборно споразумение. Бившият кмет на морския град уточни, че става въпрос за съществуващи партии.

"Встъпих в четвъртия си мандат с оперативна програма и визия за развитие на града ни през следващите 10-12 години. Прекратих предсрочно мандата си, защото считам, че това бяха правилата на честта. Това беше част от моята отговорност към Варна, която в този момент беше взривена от двойните сметки за електрическа енергия. Тогава изгубихме и млад човешки живот - на Пламен Горанов. Затова и тогава подадох оставката си. В последствие разбрах, че съм поел отговорност за чужда вина, а в обществото се създаде впечатление, че нося отговорност и за чужди грешки. Всъщност през 2013-та година беше извършен преврат за овладяване на властта в община Варна. Докато аз се оттеглих, други хора изкачиха нови стъпала в кариерното си израстване - депутати, министри, кметове, общински съветници... Добре знаете техните имена. Подавайки оставка, не изпълних това, за която бях получил мандат от варненци. За това днес, с открито лице, отново заставам пред варненци, за да се допитам до тях. Видяхте, че всъщност линията, която беше набелязана за развитието на града ни, се оказа правилна", аргументира се Йорданов.

Самозапалването на Пламен Горанов той окачестви като "непредпазливост и известна степен самонадеяност", опирайки се на изводите на прокуратурата.

Екскметът изрази удовлетворение, че по проектите, които е стартирал, се "проявява старание да бъдат довършени".

„Не мога да не се радвам, ако в бъдеще има успехи“, цитира той думите на предшественика си Христо Кирчев от 1999 г., когато спечели първия си мандат.

Йорданов не е водил разговори с АБВ, но районните структури на партията в районите „Одесос“, „Младост“ и „Приморски“ са го предложили за кандидат-кмет, обясни той.

Йорданов и издигналата го коалиция ще обявят и листа общински съветници, както и кандидати за районни кметове.

Екскметът определи като фаворит в предстоящата битка действащия кмет Иван Портних, а своите шансове оцени като високи.

Срещата на Кирил Йорданов с медиите се проведе в пълна зала с негови подръжници, някои от които носеха плакати. Един от тях гласеше „Комптентност срещу безхаберието, да изберем правилния път“. В подкрепа на кандидатурата му се обявиха протестиращи от квартал „Чайка“, както и представители на сдружението „Грамада“(сдружението няма нищо общо с фондацията на името на Пламен Горанов - бел. ред.).

Йорданов беше кмет на Варна от 1999 г. до 2013 г., когато подаде оставка след самозапалването на Пламен Горанов и заради протестите в града.