Адвокат Марковски: Изкушавам се да критикувам министъра на вътрешните работи
Адвокат Марковски: Изкушавам се да критикувам министъра на вътрешните работи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Знаете ли колко се изкушавам да критикувам министъра на вътрешните работи. Но не смея да го направя рязко". Това заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия адвокатът Марин Марковски, като посочи, че в Наказателния кодекс трябва да бъдат въведени промени.

Според него наказанието за един абитуриент, който е влязъл в колата на съседа си да се повози, не трябва да бъде същото като на този, който я краде.

Юристът коментира казуса с автокрадеца, който разгневи премиера Бойко Борисов и който в рамките само на един ден беше освободен и след това повторно задържан.

"Снимат един човек, който краде. По време на домашен арест го пускат. Това води до притеснение в много посоки. Този, който е в режим на домашен арест и наруши мярката си за неотклонение, трябва задължително да бъде арестуван", изтъкна Марковски.

Радослав Димитров-Яро и негов съучастник бяха заснети от охранителни камери да крадат две коли от паркинг в столичен квартал на 14 август. Съдът, обаче сметна, че видеозаписът не е достатъчно доказателство.

Марковски поясни, че законът за специалните разузнавателни средства препятства случайните видеозаписи да бъдат включвани като доказателства и това силно затруднява правосъдието.

Той подчерта, че наред с експертизата на кадрите на местопрестъплението трябва да се търсят и отпечатъци и следи:

„Има методики по криминалистика, за които са изписани цели томове чак до вратата. Но полицията за съжаление не ги прави поради мързел или липса на техника".

Източник: Novanews.bg