Над 1400 военнослужещи от България и Словакия участваха в учението край Шабла
Над 1400 военнослужещи от България и Словакия участваха в учението край Шабла / Дарик Добрич

Над 1400 военнослужещи от Военновъздушните сили, съвместно със Сухопътни войски и Военноморските сили участваха в приключилото днес тактическо учение с бойни стрелби „Шабла `2015”. За първи път тази година учението се провежда в рамките на НАТО.

Гост-участник в „Шабла 2015” бе Словашката република със зенитно-ракетен дивизион на своите ВВС, състоящ се от 60 военнослужещи. На днешния ВИП-ден на стрелбите присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната на Словакия Мартин Глвач, българският му колега Николай Ненчев, чуждестранни делегации и наблюдатели от САЩ, Словакия, Украйна, Холандия и Полша.

За първи път по време на учението в Шабла авиацията извърши стрелби по морски мишени. Другата новост е, че за първи път учението е проведено с такава комплексност – с участието на трите вида въоръжени сили, каза ген.-майор Румен Радев, командир на ВВС. Той обърна внимание и на подмладения летателен състав за това учение.

„Не мога да не съм впечатлен и горд от изключителния напредък и от начина, по който се справиха младите ни летци”, заяви премиерът Борисов, като изтъкна новата методика на обучение, която се практикува във ВВС. Той припомни, че предстои да се подпише споразумението с Полша за сътрудничество във военната област и договор за ремонт на двигатели на българските самолети МИГ-29.

„Нека министър Ненчев си свърши работата и аз съм готов веднага да ги обезпеча с необходимата сума, за която се договорихме”, каза премиерът. Борисов подчерта, че нивото на подготовка на учението е високо и е важно, че то завърши, без да има пострадали, без пожари и без никакви инциденти.

Военният министър на Словакия Мартин Глвач заяви, че това е началото на едно по-активно сътрудничество и покани българските си колеги да участват много повече в техни учения.

В учението участваха изтребители МиГ-29, самолети Су-25 и L-39 и вертолети Ми-17. Използвани са зенитно-артилерийско въоръжение и различни типове зенитно-ракетни комплекси.