Лятната работилничка за въображение в галерията приключва заниманията
Лятната работилничка за въображение в галерията приключва заниманията / Дарик Добрич - архив

Заключително занимание на Лятната работилница за въображение в Художествената галерия ще се състои днес от 10.30 часа. За поредна година галерията бе любимо място  за детско творчество през летните дни. „Лятната работилница за въображение“ заработи на първи юни - Деня на детето, с празнично занимание, посветено на Малкия принц и рисунките на Егзюпери.

Всеки ден през лятото децата разглеждаха постоянната експозиция и гостуващите изложби в галерията. Рисуваха на възглавнички в залите и научаваха интересни факти за художниците Златю Бояджиев, Владимир Димитров – Майстора, Стоян Венев, Бенчо Обрешков и др. В образователната програма на галерията важна роля имат мултимедийните презентации на различни теми. Децата научиха за първобитното изкуство, скулптурата през вековете, портрета и автопортрета,  изкуството на илюстрацията, импресионизма,  Клод Моне, абстракцията и др.

Богатата експозиция  на галерията дава възможност да се илюстрират  с чудесни примери всички жанрове в изобразителното изкуство - натюрморт, пейзаж, портрет, фигурална композиция, както и разнообразните живописни и графични техники. Децата рисуваха с различни материали – въглен, молив, пастел, креда, акварел, темпера, смесена техника, апликираха, правиха картички с миди и ароматни билки – „Поздрав от морето до приятел“…..

На една от стените  в Работилницата малките художници цяло лято редиха своите  творби, с които участваха в обявения конкурс на тема ‚,Моето лято  в галерията‘‘. Той беше обявен в началото на лятото, за да могат децата да споделят свойте впечатления от посещенията си в галерията, а също да бъдат поощрени  усилията на тези , които редовно посещават заниманията и рисуват с увлечение.

Днес ще бъде открита изложба с наградените рисунки  в Работилницата за въображение, ще бъдат връчени награди.  Слайдшоу ще припомня моменти от приятните преживявания в света на изобразителното изкуство. Екипът е подготвил изненади за всички деца, които цяло лято изпълват със слънчево настроение залите на галерията.