Форум „Българско наследство” се провежда в Балчик
Форум „Българско наследство” се провежда в Балчик / Дарик Добрич - архив

Тематична изложба „75 години от възвръщането на Южна Добруджа към България” е подредена във фоайето на общината в Балчик. Използвани са документални табла със снимки, отразяващи събитията около историческата Крайовска спогодба от 1940 г., собственост на РИМ-Добрич, служителите на който ги предоставиха безвъзмездно, за да станат достояние на балчиклии. На много от фотосите се разпознават балчишки граждани.

Показани са още издадени вестници на „Балчишки телеграф”, посветени на Добруджанския въпрос. Изложени са и вестници от паметната дата 7 септември 1940 г. от колекцията на акад. Георги Марков, сега подарена на историческия музей в Белия град.

Идеята за изложбата е на организаторите на Първия международен форум „Българско наследство”, който започна с голям концерт на бесарабски българчета от гр. Твърдица, Молдова.

Форумът "Българско наследство" се организира под патронажа на д-р Румяна Малчева - Ангелова, носител от 2013 г.  на званието "Общественик на годината". Той ще бъде официално открит на 28 август и е посветен на 75-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към България. Поканени са фолклорни певчески и танцови състави, учени, краеведи, поети и театрали, които съхраняват и развиват българската идентичност, българския дух и самосъзнание. Проявата ще продължи до 31 август.