36  чувала с отпадъци събраха доброволци на поредната акция за дунавските острови
36 чувала с отпадъци събраха доброволци на поредната акция за дунавските острови / netinfo

Дъжд и силен вятър се опитаха да осуетят третата акция по почистване на Дунавските острови, организирана от ТД Приста по проекта "Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови". Акцията стартира на 19-ти август и по план трябваше да продължи до 23-ти август, но поради лошите атмосферни условия приключи ден по-рано от планираното. Въпреки това, доброволците успяха да съберат 36 чувала отпадъци, 15 от които рециклируеми.

Някои от участниците в ТИД (Tour International Danubien) се присъединиха за първия ден към групата, плаваща с цел почистване на островите. Срещу бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) доброволците забелязаха на фарватера обърната лодка, участваща в ТИД, и осъществиха спасителна акция. В рамките на един час екипажът на обърнатия каяк и самият каяк бяха извадени на брега, а 10 минути по-късно на фарватера се разминаха два шлепа.

Спасителната акция, насрещният вятър и вълните забавиха доброволческата група и тя пристигна на носа на остров Алеко около 17 ч. Там участниците намериха стари отпадъци, които бяха започнали да се разпадат на части и не бяха годни за рециклиране. Впечатление направиха множеството отпадъци, характерни за санитарни помещения.

Тъй като времето ги притискаше, доброволците събраха 11 чувала с отпадъци (изнесени с моторна лодка до Сандрово) и продължиха с каяците още 7,5 км – до брега край гр. Сливо поле, където пристигнаха почти по тъмно и лагеруваха. На следващия ден участниците трябваше да се върнат да чистят на остров Алеко, а след това да продължат към Ряхово. Поради силен дъжд и вятър, те останаха в лагера край Сливо поле, като почистиха брега около лагера в промеждутъците, в които не валеше, и събраха 25 чувала отпадъци, 15 от които рециклируеми. По-стръмните склонове към реката очевидно бяха използвани за сметище – изобилстваха от торби, пълни с боклуци, а също така имаше строителни отпадъци. Дъждовната част от деня беше запълнена с образователна игра на тема „отпадъци“.

В петък доброволците отново бяха принудени да останат в лагера поради продължаващите валежи. Денят беше посветен на беседи, свързани с биоразнообразието край реката. Сутринта започна с беседа на тема „птици“, изнесена от орнитолога Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), който предостави на участниците бинокли за наблюдение на птиците край реката. В ранния следобед валежите продължиха и доброволците бяха извозени до гр. Русе, където разгледаха Регионалния исторически музей (РИМ) и Екомузея. В Екомузея беседа на участниците изнесе Венцeслав Петков – зоолог и уредник на Екомузей-Русе. Той говори за биологичното разнообразие на влажните зони, за характерни за р. Дунав риби, животински видове, птици, растителност, като не пропусна да спомене и намесата на човешкия фактор.

В събота сутринта се откри прозорец без валежи и част от доброволците потеглиха с каяци към Ряхово, останалите – с осигурен от ТД Приста сухопътен транспорт. На Ряхово екипировката беше старателно почистена и прибрана и акцията приключи. По план това трябваше да стане в неделя сутрин, край Тутракан, като в събота участниците трябваше да чистят остров Мишка от отпадъци, но условията не позволиха това да се случи, тъй като поради вятъра в близост до остров Мишка се образуваха големи вълни и освен това отново заваля.

В акцията участваха 20 души, от които 15 доброволци и 5 експерти и други придружаващи лица. 60% от участниците дойдоха от Русе, 30% - от София и 10% - от Свищов. Очакваше се на остров Мишка да се присъедини и група от Тутракан, но поради лошото време това не се случи. 40% от участниците бяха на възраст между 18 и 35 години, 30% - от 36 до 45 г., 25% - от 46 до 60 г. Имаше и участник на 5 годинки. В акцията участваха общо 13 мъже (65% от всички участвали) и 7 жени (35%).

рубо може да се каже, че отпадъците имаха следното разпределение:

-          55% пластмасови бутилки и туби

-          30% раздробен и разпадащ се отпадък, негоден за рециклиране

-          6% пластмасови чаши, чинии и прибори

-          5% найлонови торби и опаковки

-          3% стъклo

-          1% други отпадъци.

Проектът "Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови" се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

www.ngogrants.bg

В близките месеци предстоят още акции по почистване на Дунавските острови, като следващата ще се проведе в периода 11-13 септември на остров Мишка, намиращ се в близост до с. Ряхово, между Русе и Тутракан.

Повече информация за предстоящата акция можете да намерите на сайта на ТД Приста:

td-prista.org/news.php#72

Събитие във фейсбук:

facebook.com/events/1627050364240485/

Форма за записване:

http://goo.gl/forms/5tmt0YUjm4