Д-р Балова: Спешна помощ не значи лекар с кола
Д-р Балова: Спешна помощ не значи лекар с кола / снимка: Dariknews.bg, архив
Д-р Балова: Спешна помощ запълва всички луфтове в здравеопазването
81337
Д-р Балова: Спешна помощ запълва всички луфтове в здравеопазването
  • Д-р Балова: Спешна помощ запълва всички луфтове в здравеопазването

Спешната помощ трябва да се вика само когато животът ти е застрашен. Това каза в интервю за предаването „Витамин" по Дарик д-р Драгослава Балова - завеждащ работна смяна в Центъра за спешна медицинска помощ в София.

По думите й в съзнанието на много хора Спешна помощ е един лекар, с една кола, който идва бързо и те преглежда, а това реално не е така.

Д-р Балова уточни, че ЦСМП-София работи за над 2 000 000 души, тъй като обслужва София-град и 44 села около столицата. Като пример тя посочи, че тази нощ са работили 17 екипа - 14 в столицата и по един в трите филиала, които са изнесени в Ботунец, Банкя и Нови Искър.

По думите й са нужни поне 40 екипа на смяна, за да може Спешна помощ да работи безпроблемно.

От началото на годината спешните медици в София са се отзовали на 77 200 повиквания. Само тази нощ са получили 128 повиквания, от които 56 са били наистина спешни.

„Спешна помощ запълва всички луфтове в здравеопазването - нежеланието на личните лекари да си вършат работата, ние поемаме домовете за стари хора, онкоболните, хронично болните, психично болните, бежанците, пияниците, което довежда до претоварване в системата", добави д-р Балова.

Според нея е редно, когато личните лекари не са на работа, медицински център да покрива празничните или нощните им дежурства: „Лошото е, че не всички го правят, тъй като все още не са измислени механизми, за да бъдат принудени да го правят".

Д-р Драгослава Балова каза, че са зачестили случаите на самоубийства и катастрофи: „Патологията на случаите е различна през деня и през нощта. Различна е дори през дните от седмицата. В петък най-чести са катастрофите, в неделя вечерта по-чести са самоубийствата".

Като цяло тя подчерта, че най-тежките дежурства са в петък и неделя.

Относно работата с т.нар. „проблемни" махали, д-р Балова обясни, че в гетата има адреси, на които се минава почти всяка вечер на визитация:

„Имаме случаи, в които ромите буквално „арестуват" линейката, застават пред нея и не я пускат, докато не прегледа екипът всички, които те смятат, че би трябвало да бъдат прегледани".

По думите й един от проблемите в районите с малцинствата е, че те нямат желание да се грижат за здравето си, неглижират го, както и здравето на своите деца. Като пример тя посочи, че има случаи, в които едни и същи деца са преглеждани всеки ден, тъй като не им се купуват лекарства, родителите отказват хоспитализация. В един от тези случаи за съжаление се е стигнало до фатален край - починало е 5-месечно бебе: „Лъжат ни откровено, викат ни за глупости".

Относно нападенията над екипи на Спешна помощ, д-р Драгослава Балова разказа, че при последният случай с нанесен побой през тази година роми са пребили шофьора, докато лекарката преглеждала бебе, защото екипът е закъснял: „Истината е, че детето беше преглеждано поредица пъти, всеки път ни викаха за нищо, оказва се, че е здраво всеки път. Накрая понеже забавихме адреса, защото знаехме, че отново няма да му има нищо, защото го бяхме преглеждали и предния ден, те решиха, че трябва да набият шофьора. Биячите бяха арестувани, но на следващия ден веднага им бе осигурена защита и адвокат от ДПС".

Цялото интервю с д-р Драгослава Балова чуйте на Radio.Dariknews.bg