География на мечтите: Рейчъл Роу за искрите и таланта
География на мечтите: Рейчъл Роу за искрите и таланта / Stay True People

Съвременният човек все по-рано започва да се замисля за смисъла на живота и мястото си в него. Срещнахме се с една от надеждите на съвременната музика у нас - певицата Рейчъл Роу. Рейчъл представи на живо изпълнение към песента Sparks по изключително иновативен начин - видеото е заснето с дрон от покрив на жилищна сграда в София, а вокалите и музикалното оформление се изпълняват в реално време.

Как да бъдем истински верни на себе си и защо е важно да преследваме мечтите си в забързаното съвремие на XXI век, поговорихме с младата изпълнителка.

Участваш в кампанията Stay True People на Ballantine's, която вдъхновява хората да потърсят своето истинско "аз". Как успяваш да останеш вярна на себе си?

Да останеш верен на себе си е обвързано с голяма доза смелост. Изисква се смелост в това да рискуваш, поемайки в посока, която е близка до сърцето ти. Да не оправдаваш очакванията на околните за това кой си и какво те си представят, че е най-добре за теб. Винаги ще има кой да те критикува, но единствено ти знаеш какво желаеш да постигнеш. Именно в тези думи се крие ключът в това да не изневеряваш на собствения стил. Довери се на интуицията си - опитай се да разбереш какво те прави щастлив, за какво мечтаеш и от какво имаш нужда. Не казвам, че винаги е лесно да бъдеш себе си, но със сигурност си струва да опиташ.

Sparks е песен за вдъхновението и творческия процес. Чувстваш ли се вдъхновена от това да твориш в България? Мислила ли си да се установиш зад граница, имайки предвид факта, че повечето ти песни са на английски език?

Аз се чувствам като човек на света. Родена съм в Германия, израснала съм тук и от малка се интересувам от световната музикална сцена. Имам една от най-приятните професии, която ми позволява да творя, където поискам. Честно казано, живеем в отворен свят - ако разполагаш с необходимите средства, можеш да се развиваш навсякъде по света. Нямам против да поживея за известно време в Берлин, Амстердам или Барселона. В никакъв случай не съм от хората, които биха напуснали България завинаги. По-скоро си се представям като един съвременен номад - няколко месеца тук, няколко месеца - в чужбина.

География на мечтите Рейчъл Роу за искрите и таланта
netinfo
От друга страна, английският е езикът, на който съм проговорила за първи път и може би заради това понякога мисля и разсъждавам на него. Въпреки това все по-често пиша песни на български - както за мен, така и за други изпълнители. Парчетата „Тук и сега" и „Горещо-студено" се приемат доста добре от родната публика.

Очакванията на околните към нас много честно ни пречат да останем верни на себе си. В този смисъл, какво ти костваше, за да се отделиш от имиджа на „дъщерята на Камелия Тодорова"?

Горда съм да бъда дъщеря на една от най-красивите и талантливи жени на България. Уча много от нея - както от успехите, така и от по-трудните моменти. Майка ми е от хората, които са рискували много, за да се превърнат в това, за което винаги са мечтали. Тя е един от първите изпълнители, който дръзва да изпълнява джаз песни на английски език в едно време на цензура и ограничения.

Според мен опита да ме сравняват с майка ми е съвсем логичен, когато тя е толкова популярна. Самият факт, че и двете се развиваме в музикалния бранш създава предпоставки за това. Но аз смея да твърдя, че като артисти се различаваме доста - ако тя е съсредоточена в джаз и поп музиката, то аз по-скоро експериментирам с неконвенционалния ми подход към поп звученето. Или както аз наричам стила ми - електрик соул.

Не бива да се пропуска фактът, че освен изпълнител, аз съм и автор на музиката и текстовете ми. Работата ми като автор ме отвежда до възможността да композирам песни за едни от най-популярните български изпълнители. Един от проектите, с които се гордея най-много е написването на саундтрака към култовия късометражен филм „Шшшт...попей ми" на режисьорите Петър Вълчев и Андрей Волкашин.

Твоята музика е много дълбока и нежна. Как съумяваш да се отличиш в пазара на популярна музика у нас?

Музикалната сцена у нас предлага редица неуспешни копия на западни изпълнители, които може би ще запомним с някоя-друга мелодия, но едва ли ще се отличат с признание от наградите Грами или концерти на Медисън Скуеър Гардън. Родните изпълнители по-скоро залагат на сигурното - копие на запомняща се западна песен и български текст. Нищо лошо в това, ако искаш да си актуален и да се издържаш, но въпросът е дали това те прави истински артист.

География на мечтите Рейчъл Роу за искрите и таланта
netinfo

Ако трябва да дефинирам това как успявам да се отлича, ще започна оттам, че слушам разнообразни жанрове музика - класическа, електронна, джаз, поп, ар енд би, но най-съществена остава музиката, в която има много душевност, независимо от стила. Така стигаме и до моята музика - искам тя да въздейства емоционално на хората, които я слушат. Не съм силова певица - залагам на нежността и ефирността.

Това не пречи да обичам и тежки бийтове (смее се) и дълбоки басове - в това отношение хип хопа, рейва, дръм енд бейса са ми изключително близки. В Музикалната академия и покрай сценичното ми партньорство със Страхил (DJ KINK), се запознах с много инструментална музика. Мисля, че именно там присъства най-много експеримента, а това ме вдъхновява да включвам по нещо нестандартно в музиката ми.

С други думи, запазвам мелодичността, запомнящите се текстове (типичното за поп музиката), но самото звучене остава различно и неопределено като жанр. Това прави музиката да остане неопределена от времето.

Видеоклипът към Sparks е записан изцяло на живо от покрива на жилищна сграда в София. На какви други предизвикателства е изправен съвременния артист, за да направи добро впечатление?

Мултимедийното шоу и нестандартните локации са неизменна част от успеха на съвременния артист. Това винаги ще бъде интересно за зрителя, стига да не измества същественото - музиката. Доброто изпълнение остава най-важно.

Освен че твоите песни звучат по чуждестранни радиостанции, композираш и хитовете на редица български поп изпълнители, участвала си в мюзикъл, не спираш да изпълняваш музика по фестивали със сценичния ти партньор KINK... Какво да очакваме от теб в близките месеци? Над какви проекти работиш в момента?

В момента работя над live, с който да представям повече моя музика на живо (на базата на това, което се вижда във видеото на Sparks). Пиша и записвам нови материали, но приоритетът ми е избирането на следващ сингъл.

Ако трябва да посъветваш младите хора в България да преследват мечтите си, какво би им казала?

Мечтайте смело, работете за постигането на целите си и не изпадайте в отчаяние, когато не се получава. Когато инвестирате страст и време в това, в което ви бива, усилията рано или късно раждат плодове.