Автоцистерните няма да се свързват с НАП
Автоцистерните няма да се свързват с НАП / dariknews.archive

Всички които зареждат течни горива за собствени нужди от подвижни резервоари /мобилни автоцистерни, отговарящи на съответните изисквания/ нямат задължение да монтират измервателни системи до 31 август, като и след този срок могат да продължат да зареждат собствените си превозни средства от мобилни резервоари без дистанционна връзка с НАП. Това се отнася до земеделските производители, транспортните фирми и всички останали търговци, които използват мобилни автоцистерни, отговарящи на законовите норми, съобщиха от офиса на НАП.

За стационарните ведомствени бензиностанции обаче важи изискването да монтират нивомерни системи и да подават данни в НАП от началото на септември.

Друго изключение важи за тези, които извършват зареждания на течни горива за собствени нужди от съдове с вместимост до 1000 литра и общото заредено количество гориво за календарната година не превишава 2000 литра, както и за зареждане на течни горива на съоръжения и/или инсталации за производство и/или отопление.

Разпоредбата за монтиране на измервателни средства се отнася само за тези лица, които зареждат течни горива за собствени нужди от стационарни подземни резервоари или неподвижно прикрепени към земята с вместимост над 1000 литра. Те трябва да монтират средства за измерване на количеството проточено гориво до 31 август 2015 г. Данните ще се изпращат автоматично в НАП чрез електронната система с фискална памет по т. нар. дистанционна връзка с информационната система на приходната агенция.

Лицата, попадащи в изключенията и които не са длъжни да монтират нивомерни системи могат да продължат да подават данни за получените количества горива чрез специалната онлайн услуга на НАП, достъпна на сайта на приходната агенция www.nap.bg

Допълнителна информация за законовите изисквания при отчетността на течните горива може да се получи на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.