Нов случай на ХИВ във Великотърновско
Нов случай на ХИВ във Великотърновско / снимка: DarikNews.bg, архив

За нов случай на ХИВ във Велико Търново информираха от Регионалната здравна инспекция. Така от началото на тази година регистрираните души с вируса стават пет, става ясно от справка, качена на интернет страницата на РЗИ.  През юли общо 251 лица са преминали през кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН. От тях значително повече са мъжете- 171. Обхванатите са на възраст между 17 и 61 години.

През миналия месец във Великотърновска област са регистрирани близо 100 случая на остри заразни заболявания, съобщи още Регионалната здравна инспекция. Почти 60% от тях касаят ентероколити. Значително са намалели въздушно- капковите инфекции, като през юли заболели са едва 23 души в областта. Леко увеличение се наблюдава при чревните инфекции, като са регистрирани 69 случая, а най- висока е заболеваемостта при децата до 9 години и при възрастните над 65- годишна възраст. Регионалната здравна инспекция информира и за един случай на бактериална чревна инфекция, която е завършила трагично- починал е мъж на 85 години от Велико Търново.

За отчетния период най- висока е заболеваемостта в общините Златарица, Горна Оряховица и Стражица. Извършени са 195 проверки по противоепидемичния режим в обектите, подлежащи на контрол. Две предписания и два акта са издадени за констатирани пропуски.