Няколко институции обединиха усилията си срещу незаконния дърводобив
Няколко институции обединиха усилията си срещу незаконния дърводобив / снимка: DarikNews.bg

Да бъде затегнат контролът при добива и извозването на дървесина на територията на област Велико Търново. Около тази идея се обединиха няколко институции и всички общини от региона, по време на работна среща, която бе организирана по инициатива на областния управител проф. Пенчо Пенчев. В дискусията се включиха градоначалници и техните заместници, директорите на Областната дирекция на МВР, Областно пътно управление, на Регионалната дирекция по горите, редица експерти и представители на институции. Срещата бе провокирана от нарастващия брой на нарушенията.

“Едно от решенията, които приехме е да  бъде формирана работна група, която да състави план за предприемане на конкретни мерки, обвързани със срокове. Те трябва да имат за цел решаването на проблемите с превоза на дървесина и дърводобива”, обясни областният управител проф. Пенчо Пенчев. Сред заложените мерки ще бъдат затягане на цялостния контрол по издаването на разрешителни, съвместни проверки на отговорните институции и увеличаване на глобите за нарушителите, които в момента са по- скоро символични. “Това, което се прави в момента е работа на парче. За да преборим този проблем трябва да се обединим всички институции и да има една добра координация между нас. По този начин смятам, че трайно ще успеем да се преборим с проблема”, коментира директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов.

До момента са организирани няколко съвместни акции, при които са установени претоварени тирове в районите на Вардим и Плаково. Глобата за такова нарушение е едва 30 лв. Кметовете на общини също са притеснени от проблемите с дърводобива. Градоначалникът на Елена Дилян Млъзев подчерта необходимостта от ограничаване движението на камиони по полските пътища през дъждовните месеци от годината. “Това е необходимо, защото в размекнатата почва се получават огромни коловози, които са непреодолими за обикновените автомобили”, обясни той. Кметът на Златарица Пенчо Чанев посочи, че контролната дейност на компетентните органи е много затруднена в частните имоти. “Нашето задължение се свежда до издаване на разрешителни за достъп. Това рядко се изисква от собствениците, въпреки че са длъжни. Обикновено започват да настояват за такъв документ при проверка и тогава се стига до конфликт между общината и собствениците”, информира той. Според кмета на Сухиндол Пламен Чернев са необходими и спешни законодателни промени. По негови думи е нужно още при издаването на разрешително за сеч да се проучва историята на дадената фирма.”Цялата дейност трябва да бъде систематизирана и контролирана от всички институции. Така да търсим баланс между всички звена, за да опазим наследството, което ни е останало”, каза Чернев.

Протокола от днешното заседание ще бъде изпратен на Министерството на земеделието и храните. Подобна среща областният управител проф. Пенчо Пенчев организира в периода 2009- 2013 год., припомниха от администрацията.