Ремонтират 9 братски могили на загинали руски воини и офицери
Ремонтират 9 братски могили на загинали руски воини и офицери / ruskipametnici.com

Със съдействието на Военноисторически музеи Плевен, Генералното консулство на Руската федерация в град Русе възложи на плевенската фирма „Ремонтстрой 98" АД реставрацията на 9 паметници-братски могили на загинали руски воини и офицери по време на Плевенската епопея 1877 г. Ремонтно възстановителните дейности възлизат на 15 143 лв., като срокът за изпълнение е до края на месец септември 2015 г., уточниха от ВИМ-Плевен.

Сред архитектурно-скулптурните паметници от Руско-турската война 1877/78 г., обект на проекта са: братски могили на загинали руски офицери и войници от 117-ти пехотен Ярославски и 118 пехотен Шуйски полкове, братски могили на загинали руски воини при Третия щурм на Плевен от 2-а бригада на 16-та пехотна дивизия, братска могила на загинали воини при Първия щурм на Плевен от 19-ти пехотен Костромски полк, братски могили на загинали воини при Първия и Втория щурм на Плевен от 19-ти пехотен Костромски, 20-ти пехотен Галицки и 17-ти пехотен Архангелогородски полкове.

Ремонтно-възстановителните дейности са част от мащабния проект на Военноисторически музеи Плевен „Слава-памет", благодарение на който в последните почти две десетилетия бяха обновени редица музейни обекти, паметници и братски могили от структурата на институцията в Община Плевен.
Един от приоритетите по този проект е привличането на извънбюджетни средства, не само за ремонтни дейности, но и за провеждането на различни музейни прояви.