Зам.-министър Янкулов откри новия арест в затвора в Плевен
Зам.-министър Янкулов откри новия арест в затвора в Плевен / dariknews.archive

На 3 август 2015 г. с водосвет в Плевенския затвор беше открит реновираният арест в мястото за изтърпяване на наказания.

Замминистър Янкулов откри новия арест в затвора в Плевен
netinfo

На откриването присъстваха зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" /ГДИН/ Свилен Цветанов, директорът на затвора в Плевен Иван Петков, Областният управител на Плевен Ралица Добрева, председателят на Общински съвет - Плевен дарин Ангелов.

"Когато има професионализъм, желание и малко средстава, резултатите не закъсняват и това е начинът по който могат да се получат доста положителни неща в системата, не само в подобряване на условията за живот на арестанти и осъдени, но и цялостното по-добро третиране на таи категория граждани", каза зам.-министър Янкулов.

Замминистър Янкулов откри новия арест в затвора в Плевен
netinfo

Той поднесе своите адмирации към екипа на ръководството и служителите в Плевенския затвор.

"Сроковете бяха много кратки и всичко беше свършено буквално за около 2 и половина месеца, при условия на пословични финансови рестрикции и недостатъчност в бюджетните ни средства", каза директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" /ГДИН/ Свилен Цветанов.

Той припомни, че подобна инициатива е започната и в затвора в Ловеч, където също се очаква в кратки срокове да се получат същите резултати като в Плевен.

Свилен Цветанов връчи на директора на затвора в Плевен Иван Петков заповед на зам.-министъра на правосъдието, с която се дава старт на работата на новите помещения, които от 4 август вече ще могат да приемат хора.

Замминистър Янкулов откри новия арест в затвора в Плевен
netinfo


След ремонт на обособена част от затвора в града, там са преместени арестните помещения, които досега се помещаваха на последния етаж на сградата на Областната дирекция на МВР.

За целта, част от помещенията в Плевенския затвор са преобразувани в арестни. Капацитетът на новите 8 килии е за максимум 50 лица, задържани под стража. Предвидени са отделни килии за жени и за непълнолетни. Изцяло е спазено европейското изискване за жилищна площ, осветеност и отопление.

Замминистър Янкулов откри новия арест в затвора в Плевен
netinfo

След преместването на ареста в сградата на затвора, задържаните ще имат възможност да ползват престой на открито, отделно от лишените от свобода, да посещават библиотеката, да ползват спортните уреди и да се включват в културно-информационните дейности. Освен това те ще могат да ползват магазина на затвора за закупуване на разрешени вещи и хранителни продукти.

За преоборудването на новите арестни помещения е използван изцяло трудът на лишени от свобода от затвора в Плевен. Ремонтните дейности са осъществени в рамките на строителни курсове за придобиване на професионална квалификация, реализиращи се в затвора по линия на Норвежкия финансов механизъм по проект „Нова възможност за активна адаптация в обществото" /Програма БГ 15 „Корекционни услуги, включително без прилагане на мерки за задържане под стража"/. Средствата за строителните материали - 26 000 лева - са от бюджета на ГДИН.

Директорът на Плевенския затвор Иван Петков информира, че в момента се извършват ремонтни дейности и на други два етажа в затвора и така ще се осъществи неговото цялостно реновиране, което трябва да приключи до края на 2015 г.

Замминистър Янкулов откри новия арест в затвора в Плевен
netinfo

Преместването на следствения арест в сградата на затвора в Плевен е в изпълнение на Плана за административни, финансови и организационни мерки за оптимизиране на дейността и разходите на ГДИН, сред целите на който е и подобряване условията за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и на задържането под стража.

Особено впечатление прави тук и откритият наско5ро Център за антистрес, създаден по идея на лишени от свобода.

Замминистър Янкулов откри новия арест в затвора в Плевен
netinfo

Преместването на ареста в Плевен трябваше да се случи до края на годината, но благодарение на професионализма и ангажираността на ръководството на затвора, откриването се случи 5 месеца по-рано.

Замминистър Янкулов откри новия арест в затвора в Плевен
netinfo