Борисов: Ще платим тъпотата на експеримента „Орешарски”
Борисов: Ще платим тъпотата на експеримента „Орешарски” / Яна Зафирова

Министър-председателят Бойко Борисов хвърли вината за състоянието на енергетиката на предишните управляващи от кабинета "Орешарски". Поводът е продължаващите протести на бизнеса и синдикатите за повишението на цената на електроенергията.

„В последните 15-20 години в енергетиката са извършени куп безобразия. Лихвите на тегления през 2013 година кредит от 1 млрд. лв. са по 44 млн. лв. на година. Този кредит е похарчен без абсолютно нищо. По 400-500 милиона лева ще бъдат хвърлени във въздуха. Ще платим „тъпотата" да правим експеримента „Орешарски", ще платим, че Стойнев е бил енергиен министър", коментира премиерът Борисов в Сливен.

КЕВР: Цената на тока за бита пада средно с 0.11%

По думите му предприетите мерки за увеличението на тока са задълженията да не се плащат от населението.

Бизнесът и синдикатите се готвят за нов протест заради цената на тока

Бизнесът е подкрепен както от държавата, така и от хиляди милиарди левове постъпват от Оперативните програми, каза още министър-председателят и добави, „ще потърпим още 2-3 години, докато не се нормализираме енергетиката".

Премиерът Борисов обяви още, че ще бъде създадено контролно звено между ЕРП-тата и присъединяването на ВЕИ. Той подчерта, че това е необходимо заради липсата на контрол на ВЕИ-тата, присъединени към ел. системата ни чрез ЕРП-та.
В него ще бъдат включени прокурори, специалисти и представители на ДАНС, които да следят движението на фактурите.

Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Десислава Танева бяха на посещение в консервената фабрика в Сливен.