Стена от „Игра на тронове става туристическа забележителност
Стена от „Игра на тронове става туристическа забележителност / снимка: Guliver/Getty Images

Огромна ледена Стена от сериала "Игра на тронове" ще бъде превърната в постоянна туристическа атракция в Северна Ирландия, съобщи в. "Белфаст телеграф".

Ролята на почти 500-километрова преграда, защитаваща Вестерос, се изпълнява от завод за цимент, който вече не работи. Той е разположен в графство Антрим до Ирландско море. Снимачната група на "Игра на тронове" е превърнала бившия завод в място, където служи Нощната стража.

Сега местните власти искат телевизионният канал HBO да остави декорите след приключването на работата над сериала, тъй като легендарната Стена може да се превърне в туристически хит.

Сериалът "Игра на тронове" се снима в Северна Ирландия, Мароко, Исландия и Хърватия. Северноирландската икономика вече се радва на допълнителни приходи от туристическия бум, предизвикан от интереса към телевизионното шоу.

Game of Thrones с поне още три сезона

Ройтерс и Асошиейтед прес съобщиха, че хитовата поредица на телевизия HBO няма да приключи поне още няколко години.

На среща на Асоциацията на телевизионните критици в Бевърли хилс, Калифорния, програмният директор на HBO Майкъл Ломбардо е оповестил, че продуцентите на сериала по фентъзи епос поредицата "Песен за огън и лед" на Джордж Р. Р. Мартин планират още три сезона след наскоро приключилия пети.

Ломбардо е допълнил, че лично той ще бъде доволен, ако историята продължи и след това.

"Игра на тронове" стана най-гледаният сериал в историята на телевизия HBO, задминавайки популярната поредица "Семейство Сопрано". Средната гледаемост на петия сезон чрез всички платформи за излъчване достигна 20 милиона зрители на епизод. В средата на месец юли, когато бяха обявени претендентите за тазгодишните телевизионни "Оскар"-и - наградите "Еми", сериалът "Игра на тронове" получи 24 номинации, в това число и за най-добра драма.

Източник: БТА