КЕВР: Цената на тока за бита пада средно с 0,11%
КЕВР: Цената на тока за бита пада средно с 0,11% / netinfo

Цената на тока за битовите потребители намалява с 0,11 на сто - осреднена цена от 1 август. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов, след закрито заседание, на което регулаторът утвърди цените в сектор "Електроенергетика" от 1 август т.г. до 30 юни 2016 г.

Скъпият ток е 91% във фактурата на потребителите

Намалението се дължи на намирането на резерви, коментира Иванов. Изменението на крайната цена на електроенергията за отделните дружества е ЧЕЗ - намаление с 0,63 на сто, ЕВН - намаление с 0,44 на сто, Енерго про - увеличение с 1,9 на сто, което се дължи на спецификата на мрежата в Югоизточна България, отбеляза Иванов. С повече от 5% намалява цената на енергията от електроразпределителното дружество в "Златни пясъци.

Еднаква добавка "Задължение към обществото" от 38 лева се определя за битовите и стопанските потребители, съобщи Иванов.

По думите му изравняването на добавката е необходимо, защото законът изисква от КЕВР да определи добавката по прозрачен и справедлив начин за всички потребители.

Решението на КЕВР за цените на тока за бита и бизнеса за новия регулаторен период, което трябваше да влезе в сила от 1 юли, беше отложено с един месец със съгласието на Народното събрание.

Източник: БТА