Кадиев: Моделът #Кой се възроди и отново управлява
Кадиев: Моделът #Кой се възроди и отново управлява / снимка: БГНЕС
Кадиев: Моделът #Кой се възроди и отново управлява
81241
Кадиев: Моделът #Кой се възроди и отново управлява
  • Кадиев: Моделът #Кой се възроди и отново управлява

Не протест срещу избора на Мая Манолова за омбудсман на Републиката, а протест срещу избора на старото ръководство на БНБ. Това посъветва да направят от „Протестна мрежа" депутатът от БСП Георги Кадиев.

Пред Дарик той подчерта, че има далеч по-сериозно теми от последната седмица в парламента, за които трябва да се покаже гражданското недоволство.

Протест срещу избора на Мая Манолова за омбудсман

„Мая Манолова сама си извоюва избирането. Не разбирам защо ГЕРБ и реформаторите толкова много скачат при положение, че до последната секунда самите те нямаха кандидат. Издигнаха от немай-къде Константин Пенчев. Не разбирам протеста срещу нея, организиран от „Протестна мрежа", защото ако искат да протестират, има далеч по-сериозни неща от миналата седмица", подчерта Кадиев.

Като пример той посочи преназначаването на старите подуправители на БНБ, „които допуснаха да изчезнат 3,5 млрд. лева от КТБ, а в същото време да протестиращ срещу Мая".

По думите му бюджетът на омбудсмана е 1 милион лева: „Т.е. вредата, която може да нанесе Мая Манолова, е 1 млн. лева. Там нанесоха вреда от 3,5 млрд. лева".

Кадиев подчерта, че не можеш да си траеш и когато постигат някакви си псевдо исторически компромиси, с които обезсмислят съдебната реформа: „Не можеш да си траеш, когато ГЕРБ внесоха един абсолютно лобистки закон за енергетиката, с който натовариха хиляди фирми с по-висока цена на електроенергията. В същото време дадоха преференция на една шепа фирми, които ще правят ВЕИ-та с оборска тор. Загубата за НЕК от тази шепа фирми ще бъде точно толкова, колкото приходите от натоварването на хиляди български фирми. Всичко това беше направено в полза на определени хора, които доколкото разбирам са основно свързани с ДПС".

Депутатът от БСП подчерта, че правителството вече е ГЕРБ-ДПС: „Дори Радан Кънев го каза в неговите писания от Вашингтон - за коалицията ГЕРБ, ДПС и АБВ. АБВ са по-малката част, тях толкова не ги броим. Ако срещу някого трябва да протестират, това не е Мая, а моделът #Кой, който се възроди и продължава да си управлява по същия начин, по който управляваше преди година".