В бившата резиденция Липник откриха център за възрастни хора
В бившата резиденция Липник откриха център за възрастни хора / netinfo

Общност за възрастни хора “Да заживеем заедно” бе открита в резиденция “Липник”. Присъстваха Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, заместник-кметът Иван Григоров, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев. “Виновници” за превръщането на бившата резиденция в пансион от семеен тип за възрастни хора са Теодор Димитров, Иван Иванов и Валентин Илиев - “Тива Ком” ООД.

Проектът е разделен на три етапа, първият от които стартира днес. В реновираната резиденция „Липник” 12 самостоятелни и двойни стаи очакват първите си обитатели.

Фокусът на предоставените в Центъра услуги попада върху създаването на среда за живот, близка до семейната, при която лицата получават необходимата им индивидуализирана грижа и подкрепа за водене на относително самостоятелен и независим живот. В общността „Да заживеем заедно” всеки член ще има възможността да даде своя принос към нея и да се чувства полезен. Ако сте пенсиониран счетоводител сте добре дошъл при оформяне на сметки и  справки. Ако градинарството е ваша професия и страст - ще ви предоставят зелена площ, за която да се грижите и да радвате с нея всички обитатели.

Освен за постоянно, гостите могат да остават за уикенд, една седмица или месец. Храната се предоставя с кетъринг всеки ден, но има прекрасна възможност и условия на място, ако някой пожелае да сготви за себе си или за своите приятели. Механизмът по сформирането на тази уникална по рода си общност, позволява на първите десет обитатели да са и нейни основатели. Те ще имат правото да създадат правилата на дома, които ще са своеобразна конституция за всички, които ще живеят заедно. Основателите ще имат правото да избират и одобряват желаещите да се присъединят към тях, за да се изгради здрава общност от хора съмишленици, с общи интереси и предпочитания, хора, които са на подобно физическо и ментално ниво, за да се осигури съжителство, максимално комфортно за всички обитатели.

Всички членове заедно ще избират персонала, който да работи в дома, ще определят графика с активности, ще гласуват и планират екскурзии, спорт, посещения на изложби, театри. Заедно ще се стартират турнири по шах, табла, белот. Ще се плануват вечери на художествената самодейност – стари градски песни, вечер на валса.  От близките населени места ще гостуват различни самодейни групи.

„Да заживеем заедно“ е пилотен за България проект. „Успехът на нашата общност, би бил чудесен пример за сформиране на подобни такива в цялата страна. Рушащите се сгради от оставеното на произвола комунистическо наследство, предоставят чудесна материална база, която може да бъде реновирана от общините и използвана за подобни социални значими проекти.“, каза Теодор Димитров управител и собственик на обновената резиденция на бившите „първи“ на България и Румъния.