Парламентарната група на БДЦ се разпадна
Парламентарната група на БДЦ се разпадна / ЗНС

Народните представители от Народен съюз - Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов, които са част от парламентарната група на Български демократичен център, депозираха заявленията си за напускане на парламентарната група на БДЦ пред ръководството на групата. Това е продиктувано от отказа на депутатите на госпожа Ковачка да приемат в името на парламентарната група да фигурира и „Народен съюз" - коалиция, която включва пет от партиите, които се явиха заедно на парламентарните избори за 43-то Народно събрание.

Депутатите от „Народен съюз" намират за редно политическите различия в групата да бъдат ясно дефинирани около трите основни политически представителства БДЦ, ББЦ и „Народен съюз". „Въпреки, че имаме обща отговорност пред избирателите, от която не бягаме, длъжни сме да зявим ясно различията между нас и колегите ни, свързани най-вече с промените в енергийните закони, безрезервната подкрепа към управляващите, която госпожа Ковачка и нейните депутати демонстрираха, възгледите ни за съдбената реформа и по ред други проблеми. Припомняме, че когато бяхме заедно на изборите, по никакъв начин не се ангажирахме с подкрепата за правителство на ГЕРБ.

Ние не искаме след всяко гласуване да се разграничаваме от колегите си и смятаме за по-честно и спрямо избирателите и спрямо колегите-депутати всички да знаят, че съществуват две групи - тази на госпожа Ковачка и тази на „Народен съюз". Депутатите на госпожа Ковачка веднъж вече нарушиха грубо нормалната политическа логика, като прекръстиха партията си с името на цялата парламентарна група - БДЦ. Още тогава ясно заявихме, че при това положение трябва групата да има ново име, защото ние не сме представители на партията на госпожа Ковачка - нито морално, нито номинално" - това се казва в офиц;иално изявление, изпратено до медиите от депутатите от „Народен съюз".

Депутатите от „Народен съюз" не приемат никакви пазарлъци - предоставяне на позиции и парламентарни постове, срещу това да бъде изпълнено най-естественото желание името на политическия им съюз да присъства в названието на парламентарната група: „Затова и депозираме заявленията си за напускане, оставяйки на своите колеги да решат дали от септември да има обща парламентарна група. Нашите разбирания и тези на г-жа Ковачка за почтеност очевидно са още едно от нещата, по които се разминаваме и поради това държим да бъдем отличавани от БДЦ".