Съд отказа да признае шимпанзетата за личности
Съд отказа да признае шимпанзетата за личности / Thinkstock/Getty Images

Съд в Манхатън отказа да признае две шимпанзета - Херкулес и Лео, с които се правят опити в една от лабораториите на мегаполиса, за личности.

Двете маймуни вече пет години са държани с научна цел в Нюйоркския университет. За признаването им за същества, притежаващи съзнание, както при човека, се застъпи по съдебен ред американската екологична организация Nonhuman Rights Project.

Нейни представители заявиха, че държането на тези маймуни в лаборатория и извършването на експерименти с тях е жестоко, заради приликата им с хората. Те настояват Херкулес и Лео да бъдат изпратени в приют за животни в щата Флорида.

"Опитите да се дадат законни права на шимпанзетата могат да бъдат разбрани, някой ден те може и да бъдат увенчани с успех", каза съдия Барбара Джеф. В същото време, в съответствие със закона, тези животни се смятат за собственост, а не за личности. "Те нямат никакви законови права", категорична бе съдийката.

Президентът на Nonhuman Rights Project Стивън Уайз заяви, че смята да оспори съдийското решение пред по-горна инстанция.

Източник: БГНЕС