Близо 1 млрд. търсят от българите фирмите за събиране на дългове
Близо 1 млрд. търсят от българите фирмите за събиране на дългове / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Близо 1 млрд. търсят от българите фирмите за събиране на дългове
81225
Близо 1 млрд. търсят от българите фирмите за събиране на дългове
  • Близо 1 млрд. търсят от българите фирмите за събиране на дългове

Първо плащаме ипотеката и тока, а на финала - сметката за телефона. Това е и една от причините телекомите да станат възложител номер 1 на фирмите, които събират дългове, банките заемат второто място.

Според Александър Грихилес от Асоциацията на колекторските агенции в България това не означава, че се е увеличила задлъжнялостта на българина. Основната причина за ръста на възложените дългове за събиране е промяната в политиката на телекомите за събиране на задължения.

Фирмите също са се активизирали, като се отбелязва троен ръст на възложените междуфирмени вземания. Повечето компании от асоциацията са скептични за плащанията от страна на домакинствата. Очакванията им са за влошаване на възможностите за плащане на потребителите през втората половина на годината.

Възложените на колекторски агенции дългове за първото полугодие са над 983 милиона лева, в сравнение с 820 милиона за същия период миналата година. Александър Грихилес от Асоциацията на колекторските агенции в България обясни, че основната причина не е повишаване на общата задлъжнялост на населението, а променената политика на телекомите за повишаване на събираемостта:

„Почти половината - 44% от обема дълг, който сме обработили, идва от телекоми, на второ място са банките с 42%".

Една от причините за различната политика на телекомите е, че сметките за телефон са сред последните в приоритетите ни, когато плащаме.

„Това, от което човек го е страх най-много и милее за него - разбира се, вноската по ипотека е с изключително висок приоритет, плащането към ЕРП-та - също", добави Грихилес.

Председателят на асоциацията Райна Миткова-Тодорова разграничи два профила на длъжника - единият е на младите хора, защото не преценяват правилно дали могат да си позволят определен финансов продукт. Другият е на улегнал около 50-годишен мъж:

„Живее в големите градове, с добро образование, на добра позиция, имал е дори собствен бизнес в добрите години преди кризата. За съжаление, е надценил възможностите за бъдещето и все още е трудно да навакса на този финансов стандарт, на който е свикнал преди кризата".

Милена Виденова, член на Асоциацията, обясни, че има троен ръст на възложените междуфирмени вземания, а основната причина е повишаването на популярността на събирането сред фирмите.