Куфар с вещи е открит край самолетната отломка
Куфар с вещи е открит край самолетната отломка / БГНЕС

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак заяви, че останката от самолет, която беше открита на брега на остров Реюнион в Индийския океан, най-вероятно е от Боинг 777 на авиокомпанията Малейжа еърлайнс, изчезнал преди повече от година на път от Куала Лумпур за Пекин, предаде Ройтерс.

Разак добави, че отломката ще бъде предадена на френските власти. Той обясни, че мястото, на което е била намерена, съвпада с прогнозите от анализите на експерти за евентуалното разпръсване на отломките на самолета, ако той е паднал в Индийския океан. Тези анализи посочваха евентуално разпръсване на отломки от южната част на Индийския океан до Африка.

Авиационни експерти които видели снимките на намерената отломка, казват, че може би става дума за подвижна част от самолетно крило, наречена елерон и намираща се близо до фюзелажа.

Отломката ще бъде изпратена в най-близкия център за анализ на френската агенция, разследваща самолетните катастрофи - Бюрото за разследвания и анализи в Тулуза.

Френският телевизионен канал Бе ЕФ Ем съобщава, че заедно с отломката от крилото бил намерен и куфар с вещи, предаде ТАСС.

Френските власти не изключиха възможността отломката, намерена снощи на остров Реюнион, да е фрагмент от изчезналия на 8 март 2014 г. малайзийски самолет, предаде Франс прес.

Префектурата на остров Реюнион подчерта, че произходът на отломката не е идентифициран и нито една хипотеза не бива да се изключва, в това число и тази, че тя може да е от изчезналия Боинг 777. Малайзийски следователи са се отправили към острова, за да установят произхода на отломката. Според Австралия, която координира международните издирвания на самолета в Индийския океан, откритието от сряда е важно развитие в разследването. Уорън Тръс, австралийският министър на транспорта, посочи, че остров Реюнион е много далеч от мястото, на което беше издирвана машината. Той обаче добави, че мястото все пак съвпада с анализите на течения в Индийския океан и с данните от сателити.

В самолета имаше 239 пътници и екипаж, повечето от които бяха китайци, припомня Ройтерс.

Източник: БТА