Бебе в епруветка е последната надежда за северните бели носорози
Бебе в епруветка е последната надежда за северните бели носорози / ThinkStock/Getty Images

Създаването на "бебе в епруветка" може да се окаже единствената надежда за оцеляването на изключително редкия и застрашен от пълно изчезване вид северни бели носорози, от който на планетата са останали само четири екземпляра, пише в. "Дейли експрес".

Учените се надяват, че генетичният материал, извлечен от женската Набире, която преди броени дни умря в зоопарк в Чехия, ще им помогне да съхранят вида.

За целта ще трябва да бъде извършено високотехнологично оплождане ин витро, подобно на използваното при състезателни коне, имайки предвид, че в света има само един мъжки северен бял носорог. Останалите три женски не са в състояние да се размножават.

На Земята останаха само четири северни бели носорози

Отглежданата в плен 31-годишната Набире страдаше от маточни кисти, което не позволяваше да се размножава по естествен път. Женската умря тази седмица след спукване на киста, припомня изданието.

Часове след смъртта й експертите са отстранили единствения й останал здрав яйчник и са го изпратили за съхранение в специализирана лаборатория в Италия.

Предишните опити на учените да извлекат яйцеклетки от Набире за оплождане ин витро са се провалили. Специалистите обаче продължават да се надяват, че могат да създадат жизнеспособен ембрион от нейни яйцеклетки и сперматозоиди от Судан - единствения останал мъжки екземпляр в света, или от съхранени замразени сперматозоиди от друг, вече починал мъжки бял северен носорог.

Ако успеят да произведат жизнеспособен ембрион, учените ще се изправят пред следващата трудност - имплантирането му в женска от близкородствения и по-многоброен вид южен бял носорог - изключително сложна високотехнологична процедура.

Подбирането и съчетаването на яйцеклетки и сперматозоиди също ще бъде сериозно глобално предизвикателство.

Единственият останал в света мъжки северен бял носорог - Судан, живее с женските Наджин и Фату в резерват в Кения. Третата женска представителка на изключително редкия и застрашен вид обитава зоопарк в Сан Диего. "Наше морално задължение е да опазим вида им. След кончината на Набире още едно изключително рядко животно е застрашено от пълно изчезване", казва директорът на чешкия зоопарк.

Източник: БТА