Музеят „Метрополитън” в Ню Йорк е посетен от рекордните 6,3 млн. души
Музеят „Метрополитън” в Ню Йорк е посетен от рекордните 6,3 млн. души / снимка: Guliver/Getty Images

Около 6,3 милиона души са посетили музея „Метрополитън” в Ню Йорк през финансовата 2015 г., която приключи на 30 юни, предаде АФП. „Това е абсолютен рекорд от повече от 40 години”, увери директорът на музея Томас Кембъл.

Музеят „Метрополитън” в Ню Йорк е сред най-големите в света и една от главните туристически атракции на града. От юли 2013 г. приема посетители седем дни в седмицата.

Чуждестранните туристи, дошли от 189 страни, са съставлявали 38 на сто от посетителите, а нюйоркчани - 26 на сто, като 41 на сто от тях са от Голям Ню Йорк, обхващащ части от щатите Ню Йорк, Кънектикът и Ню Джърси.

За четвърта поредна година музеят приема над 6 млн. посетители. 20 от експозициите в музея през тази финансова година са били посетени от по над 100 000 души.

Броят на посетителите - 6,3 милиона, е най-голям, откакто музеят започнал да води статистика за посещенията преди повече от 40 години.

Най-посещаваният музей в света е Лувърът в Париж - 9,3 милиона души миналата година, 70 на сто от които чуждестранни туристи.

Източник: БТА