Чавдар Трифонов: Най-важната отговорност на кмета е сигурността в града
Чавдар Трифонов: Най-важната отговорност на кмета е сигурността в града / netinfo

„Във Варна изчезна усещането за сигурност, а това е най-важната отговорност на кмета. Неоходима е активна работа между общината и гражданските организации, които да сигнализират при нарушения на обшествения ред". Това заяви независимят кандидат за кмет Чавдар Трифонов по време на среща с председателите на пенсионерските организации във Варна - Българската асоциация на пенсионерите, Съюза на пенсионерите 2004, Обединения съюз на пенсионерите и Българската асоциация на пенсионерите - Варна. Трифонов е първият кандидат-кмет, който се отзова на поканата за среща с организационния актив на пенсионерите в града.

„Аз съм гражданска кандидатура, не съм член на нито една партия. Готов съм да работя с всяка гражданска организация, която подкрепя идеите и програмата ми за развитие на Варна", заяви Чавдар Трифонов. Той посочи акценти от програмата си, в основата на която е подобряването на бизнес средата, както и ремонт на администрацията, която работи неефективно. Това пречи на нормалните икономически процеси и създава предпоставки за корупция, посочи Трифонов. Според него решението е дигитализиране на всички административни дейности и прекратяване на практиката на „разхождане на папки" между етажите, както и създаване на ясни правила за работа и строг контрол при изпълнение на задълженията.

Основните въпроси по време на срещата бяха насочени към работата на бъдещия кмет с пенсионерските структури. „Няма да престана да отговарям на телефона си и когато стана кмет. Политиката ми ще бъде на широко отворени врати", увери Трифонов. Според него за по-ефективната работа на администрацията с пенсионерската общност, наброяваща около 120 000 души в града, е необходимо създаването на административно звено, както и делегиране на повече права на районните кметства.

По отношение на разширяването на материалната база - пенсионерските клубове и тяхното обзавеждане, Трифонов беше категоричен, че средствата биха били набавени от оптимизирането на публичните разходи в града. Кандидат-кметът не вижда икономическа логика в намаляването на срока на картите за градския транспорт от 3 на 6 месеца, както и в липсата на възможност за пътуване по всички линии с една карта, както е в столицата, а и в други градове с далеч по-малък бюджет.

Чавдар Трифонов обеща да организира среща на представители на пенсионерите с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов относно искането им за „ваучери" за един безплатен преглед на месец при личен лекар или специалист посочен в направлението. Реализацията на идеята може да залегна в обща концепция за развитие на общинското здравеопазване, като обхване по-широка група от обществото, смята още Трифонов.

Част от обществената дейност на независимия кандидат за кмет и до сега е свързана с подкрепа на варненски инициативи на хората от третата възраст, в това число на участието им в различни културни прояви на наша и международна сцена.