Наредбата за шума скара съветниците
Наредбата за шума скара съветниците / netinfo
Наредбата за шума скара съветниците
81185
Наредбата за шума скара съветниците
  • Наредбата за шума скара съветниците

Приемането на промени в Наредбата за обществения ред скара съветниците на Добрич. Ябълката на раздора се оказа въпросът дали да се наложат ограничения и за строителството. В предложението на администрацията, което е оформено на база препоръки от Министерството на вътрешните работи, фигурира забрана за вдигане на шум при "строителни, производствени и ремонтни дейности" в определени часове и дни. От две постоянни комисии в местния парламент - по финанси и по строителство, са изразили становище тази мярка да отпадне. Вносителят Детелина Николова обяви, че подкрепя искането на комисиите.

Това мнение на кмета породи отпор в лявата част на залата. Съветникът от БСП Галина Митева обвини Николова, че обслужва интересите на бизнеса, а не на гражданите. Тя заяви, че трябва да има ограничения за строителство и ремонти, особено в събота и неделя. Според нея може да се наложи режим за неотложните дейности, при които да се дават специални разрешителни. Мнението й бе подкрепено и от Гинка Василева от БСП, която поиска общината да се съобрази с европейските норми и също предложи ограниченията да се запазят.

От другата страна на залата, от групата на ГЕРБ, се противопоставиха на колегите си. Иво Пенчев, председател на комисията по строителство, заяви, че няма град без бизнес и не бива да се спъва производството с наредбата за шума. Галин Господинов пожела да не се противопоставят граждани и бизнес, тъй като няма такова разделение.

Детелина Николова поясни, че е приела мнението на комисиите, защото текстът, предложен от МВР, касаел предимно туристически места в страната и можел да се премахне в наредбата за Добрич. Освен това в града нямало много подадени оплаквания за нетърпим шум от строежи. Тя уточни също, че продължават да важат вътрешни правила, приети от входовете в блоковете за вдигането на шум при ремонти, както и максимално допустими децибели за строежите, като при сигнали замерването се прави от РЗИ.

След спора, официално не бе направено никакво предложение в залата, и съветниците гласуваха наредбата без ограничения за строежите. Тя бе одобрена с 27 гласа "за", 1 "против" и 6 "въздържал се".

Промените в документа целят завишаването на опциите за контрол при вдигането на шум от страна на полицаите и инспекторите на общината. Въвеждат се по-строги ограничения за викане, пеене и музика, както и за форсиране на двигатели на превозни средства в близост до жилищни сгради между 14.00 и 16.00 и между 22.00 и 8.00 часа в делничните дни и между 14.00 и 16.00 и между 21.00 и 9.00 часа в празничните и почивни дни.

Чуйте в аудиото какво казаха Галина Митева, Иво Пенчев, Гинка Василева, Галин Господинов и накрая Детелина Николова.