Учени предлагат да се храним с дъждовни червеи
Учени предлагат да се храним с дъждовни червеи / ThinkStock/Getty Images

Изследователи от Томския държавен университет предлагат да започне производството на лекарства, на козметични средства и на хранителни продукти от дъждовни червеи, се казва в съобщение на пресслужбта на учебното заведение, цитирано от сайта Газета.ру.

Откриха извора на младостта - в кръглите червеи

Проф. Андрей Бабенко от Томския държавен университет твърди, че дъждовните червеи могат да бъдат използвани за производството на екологични торове, на висококачествени протеини за различни храни, а също на биологично активни компоненти за фармацевтични и козметични препарати заради високото съдържание на протеини в техния организъм.

"В съвременното селско стопанство има високопродуктивни породи свине, крави, кокошки, защо да не бъде създадена високопродуктивна порода червеи? Това също е животновъдство. Червите са с високо съдържание на протеини. Експерименти показват, че те не отстъпват на тези в телешкото и в другите ценни породи домашни животни. Освен това, казано на шега, червеите са месо без кости. На Земята не съществува друг организъм, в който чистата мускулна маса да е над 70 процента", коментира проф. Бабенко.

На този етап от червеи се произвежда протеиново брашно и то под формата на експеримент.

Източник: БТА