Национален протест срещу цената на тока
Национален протест срещу цената на тока / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Национален протест срещу повишението на тока организират синдикати и работодатели.

Работодателите се обявяват категорично против планираното поскъпване на цената на електроенергията. Представителите на бизнеса нямат информация колко точно ще е поскъпването, но поискаха то да се отложи до 1 януари догодина.

Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират на 29 юли от 11.00 часа срещу готвеното повишение на цена на тока, заяви заместник-председателят на БСК Камен Колев на среща между работодатели и синдикати.

Той подчерта, че притеснението на бизнеса идва от незапълнените финансови дефицити в НЕК. Изчисленията подсилват притеснението на работодателите, че именно бизнесът ще плати цената за загубите в родната енергетика.

"Разбира се, регулаторът е независим, но ние просто прогнозираме, че в резлтат на тези изчисления, които показват незапълване на тази дупка в НЕК, той ще предприеме увеличение на цените, включително за индустрията, което е неприемливо за по-голямата част от индустрията. Ще има тежи последствия за нея, както и за обществото като цяло. Много от нашите членове изразиха намерения за протестни действия".

Представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК смятат, че над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20-процентно повишаване на цената на електроенергията.

Работодателите се обявиха в подкрепа на дълбока реформа в сектора от страна на правителството.