Пътен възел Запад почти прекрачи Одрин
Пътен възел Запад почти прекрачи Одрин / netinfo

Пътен възел Запад почти прекрачи ул. "Одрин" и успоредната на нея железопътна линия в посока ул. "Крайезерна". Кметът Димитър Николов направи проверка на съоръжението, за да се убеди в качеството на строителните дейности. Довършването на изключително важния обект струва още 7 милиона лева, за които Община Бургас разчита на държавата. Тя вече направи предложение след завършване на проекта официално да бъде променен маршрутът на републикански път I-9, като в него бъде включен и пътният възел.
В момента се строи самият виадукт - мостово съоръжение, което минава над ул. "Одрин".
Пътният възел е с ключово значение за създаването на нов околовръстен път, чиято цел е да изведе тежкия транспортен трафик по обходен маршрут, без да влиза в центъра на Бургас, да намали задръстванията, пътните инциденти, шума и отровните емисии във въздуха.
"И в момента се образуват километрични опашки при входа на града. Всяко лято е така, когато половин България тръгне насам. Единственият начин да се премахне тази тапа, е довършването на Пътен възел Запад. Тогава транзитният трафик няма да минава като сега по бул "Стефан Стамболов" - МБАЛ - "Струга" и да задръства кръстовище "Трапезица", а при входа на Бургас ще завива веднага надясно - периферно на к-с "Славейков" по ул. "Проф. Якимов" - след това през Пътен възел Запад ще се излива към "Крайезерна" и оттам ще се включва в път I-9 за Южното Черноморие", каза кметът Николов.
Пътен възел Запад е логистично свързан с реконструкцията и разширяването на улица "Крайезерна". За този обект Община Бургас също е представила готов технически проект и очаква държавно финансиране. Заедно Пътен възел Запад и "Крайезерна" ще поемат и потока тежкотоварни автомобили, който от десетилетия минава по "Одрин", чиято настилка е в много лошо състояние. Община Бургас не си губи времето, а вече изготвя проект за обновяване на тази също ключова пътна артерия, което ще се изпълни след разтоварването на улицата.