Морският организъм, който живее най-дълго в света
Морският организъм, който живее най-дълго в света / Thinkstock/Getty Images

Американски учени откриха в Тихия океан вид черни корали, които могат да живеят над 4000 години. Това ги прави най-дълго живеещите морски организми на планетата, съобщи Си Би Ес нюз, като се позова на публикация в сп. Zootaxa.

Leiopathes annosa са със златисто-кафяв цвят, а по форма колониите им приличат на дървета, което е типично за черните корали. Срещат се на дълбочина 300-500 метра в района на Хавайските острови.

Коралът Leiopathes annosa е познат на учените от XVIII век, но преди погрешно е причисляван към средиземноморския вид L. glaberrima. След като сравнили няколко от образците на коралите, учени от Националното управление на океанските и атмосферни изследвания и от Националния музей по естествена история са ги отнесли към нов вид.

После с помощта на дълбоководния обитаем апарат "Пайсис" океанолози са събрали образци от Leiopathes annosa на територията на Националния морски паметник Папаханаумокуакеа и са определили тяхната възраст. Датирането с радиовъглероден метод е показало, че тези животни могат да живеят повече от 4 хиляди години.

"Нашето изследване показа колко нови неща могат да се научат, когато се изследва дълбоководната, опазила първоначалния си вид екосистема. Става дума за паметника Папаханаумокуакеа, който все още почти не е известен на учените", казва един от водещите изследователи Дениъл Уагнър.

Източник: БТА