В. Търново почете паметта на Стефан Стамболов
В. Търново почете паметта на Стефан Стамболов / снимка: DarikNews.bg

Велико Търново се преклони пред паметта на Стефан Стамболов. Днес в старата столица бе отбелязана 120- годишнината от кончината на големия български държавник, както и 20- години от откриването на неговия паметник в началото на Самоводската чаршия. На поклонението присъстваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, заместник- председателят на Народното събрание Иван Иванов, народните представители Евгени Стоев и Клавдия Ганчева, заместник- областният управител Николай Петров, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, ректорите на двете висши учебни заведения в града, общински съветници, представители на партии и неправителствени организации, граждани.

„Днес сме се събрали, за да изразим признателност към истинските българи, към времената, когато пиянството на един народ разгаряше огъня на свободата, както и да си напомним, че само смелите, горещи сърца могат да чертаят пътя на Майка България”, каза в словото си председателят на Общинския комитет „Васил Левски” Румен Петров.

Основни моменти от живота и делото на големия държавник припомни проф. Димитър Иванов, председател на Управителния съвет на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”. „Този човек имаше много лица. Той беше поет, революционер, публицист, политик и държавник. Имаше две сърца- едно, с което горещо любеше родината си, народа си, Търново, и друго, с което мразеше както може да мрази един поет- по Ботевски”, посочи проф. Иванов.

„В българската история има много величави личности, но съдбата на малцина може да бъде сравнена с драматизма на Стамболов. Винаги, когато се сещам за него пред мен са думите му „Мълниите падат върху големите дървета”. За 41 години земен живот Стамболов успява да предизвика не просто политическите си опоненти, а историята и съдбата. Успява да промени българския 19 век и като никой друг да забие жалоните за 20-тото столетие пред нашето Отечество”, каза в словото си кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.

„Прекланяйки се пред един от най-видните си съграждани и почитайки неговия живот, дело и приноси, си припомняме и нашите родолюбиви съграждани, които преди 20 години направиха възможно издигането на този красив паметник- президентът Желю Желев, акад. Благовест Сендов, д-р Петър Аладжов, проф. Дойно Дойнов, Венцислав Йотов, както и Фонд ''13 века България''. Припомняме си и един от инициаторите на този проект - Велика Иванова, почетен гражданин на Велики Търново, както и авторите - проф. Ненко Марков и архитект Лъчезар Лалев”, допълни градоначалникът. Той припомни, че целият проект е реализиран със 100% дарителство, без да е похарчен нито  един лев от държавата и от общината.

„Поклон и вечна слава на бележития търновец, борец за национално освобождение и обединение, държавник Стефан Стамболов'', с тези думи Даниел Панов приключи словото си и се поклони пред делото и личността на бележития българин. Ритуалът завърши със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя пред паметника. В Регионалния исторически музей се проведе и кръгла маса, посветена на живота, делото и приноса на Стамболов. Организатори на поклонението са Община Велико Търново, Националният военен университет „Васил Левски” и Общински комитет „Васил Левски”.