Номинации за наградите  „Добри Чинтулов” и „Д-р Иван Селимински”
Номинации за наградите „Добри Чинтулов” и „Д-р Иван Селимински” / Дарик Сливен, Архив

Процедура за номинации за годишните награди за литература и изкуство „Добри Чинтулов” и за публицистична и краеведческа дейност „Д-р Иван Селимински” откри Община Сливен.

Предложения могат да правят неправителствени, граждански, културни организации, творчески обединения и инициативни комитети до 4 септември 2015 г.включително. Всяка организация има право на едно предложение.

Наградата „Добри Чинтулов” се присъжда за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Наградата „Д-р Иван Селимински” се присъжда за принос и постижения в публицистиката, историческо-краеведческата дейност и опазването на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край.

Наградите са индивидуални и се връчват в навечерието на празника на Сливен – 26 октомври, Димитровден.

Предложения се приемат в деловодството на Община Сливен всеки делничен ден от 8.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 17.00 ч.

Обществените комисии за определяне носителите на двете награди имат по 13 члена. На първото заседание на комисиите се определят номинираните кандидати, съобразно  приетите критерии за номинация, като се формулират мотивите за номинираните и за отпадналите. Между двете заседания всеки член на комисиите се запознава детайлно с материалите на номинираните. На второто заседание се определя носителят на наградата чрез тайно гласуване.

Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 година бе присъдена на поетесата, редактор на редица издания, създател на курс по творческо писане и преводач Валентина Радинска.

Археологът от Историческия музей в Сливен Мери Радева пък получи наградата на името на д-р Иван Селимински. Обект на изследователските й интереси са проблеми от най-дълбока древност до падането на България под османско владичество, като основно проучва материалната и духовна култура на Сливен през Средновековието, средновековните църкви и манастири, ранновизантийската и средновековна керамика и др.; осъществила е самостоятелно и в сътрудничество археологически разкопки на крепостите до редица селища в Сливенско.