Нова мода:  венчавката с две граждански церемонии
Нова мода: венчавката с две граждански церемонии / netinfo

Бракосъчетание с две граждански церемонии е последната мода за част от казанлъшките младоженци, споделя Пламена Терзиева, длъжностно лице в Община Казанлък за радостните обреди.


Обикновено младоженците се бракосъчетават през седмицата, в присъствието на най- близките си, но без традиционната бяла рокля за булката, подписвайки заветното брачно свидетелство. По традиция събитието се документира от фотографи видеооператор. В почивните дни обаче пищното ресторантско сватбено тържество отново е с акцент „бракосъчетанието" , но оте в ресторант, или навън, като единствената разлика на този граждански ритуал е, че не се стига до официалното полагане на подписите на младоженците, които вече са факт.
Причината за тази нова мода ми е неизвестна, споделя Терзиева, според която хората са еднакво щастливи ина двете церемонии. Тя е категорична, че напоследък се хвърлят много пари за сватби. Те стават все по-пищни, богати, скъпи, изпипани до последния детайл, с много стил, гости често с по-двама фотографи и оператори .Вече не е новина или лукс коктейлът, преди самата сватбена гощавка за гостите, като често това става на място, различно от самия ресторант за празничен обяд или вечеря.
Почти като в приказките: „ 3 дни яли ,пили и се весели", е тезата за сватбени моди на сватбените агенти, натоварени с важните и приятни задачи по организацията на тържеството. Познатите камерни сватби до преди година -две вече отстъпват място на по-големите тържества, с повече разходи и изненади за гостите. Намаляват и смесените бракове, на българи с чужди граждани, за сметка на пресъставените бракове от чужбина.
И друг все по-устойчив факт: възрастовата граница на днешните младоженци става все по-широка: между 20 и 35 години, като масово по-„възрастните " младоженци са пъвобрачни, за разлика от предишни години. В последната година почти няма желаещи за втори брак. На мода обаче излиза подновяването на обета сред по-възрастните двойки.Това обикновено се прави на кръгли годишнини: 30, 50 и повече.
Сред другите сватбени моди напоследък е масовото запазване на моминските фамилни имена от младоженките, които прибавят фамилията на съпруга с тире. Факт, който доскоро бе основно запазена марка за младоженки, доказали се в професията си с моминската си фамилия: лекари, журналистки, съдийки, бизнес дами, които биха понесли евентуални „нематериални" загуби от промяната на фамилията.
Повечето младоженци избират гражданските им бракосъчетания да са под звуците на камерна музика, изпълнена от Общинския камерен оркестър в Казанлък. Цената на този ритуал е 95 лева в зала и 155 лева -на друго място. Най- масовият допреди години обикновен граждански ритуал от 65 лева в зала, е все по-малко предпочитан, за сметка на изнесения граждански- от 125 лева. Тази цена се заплаща при ритуалите в ресторант или на други места, предпочмтени за венчавка от младоженците. Все повечето от тях предпочитат да се венчават в парк „Тюлбето" , ресторант или на язовир „Копринка". Очакванията са, че след завършване на реконструкцията на централната градина „Искра" в Казанлък, много скоро и тя ще се превърне в брачна сцена.
Най- скъп е фолклорният ритуал- 185 лева за изнесен и 125 лева в зала, но и за него има не малко кандидати.


130 са до момента сватбите в Казанлък, като тепърва започва „сезонът на дините", както сватбени агенти и фотографи наричат времето с най- много сватби. Очакванията са, че през тази година ще се достигне своеобразен „пик" за последните 5 годиин в браковете на казанлъчани.


Паралелно с това расте броят и на новородените бебета- 311 са те до момента, само в болницата в Казанлък. Повечето от тях са момчета. Запазва се модата от последното десетилетие -да се кръщават деца на актьори и филмови герои от популярни сериали, предимно турски и бразилски. Найрин, Фикрет, Бихтер, са част от най- предпочитаните. Най- харесваното име за момиче сред българските имена тази година е Мария, в конкуренция с Ванина, Габриела и Моника. Мъжката част се „отчита" с Димитър и Александър.
Има и бум на пресъставените актове за раждане от чужбина, като родителите са български двойки, допълва Пламена Терзиева от „радостни обреди" на Община Казанлък.