136 години от създаването на МВР
136 години от създаването на МВР / БГНЕС, архив

На 5 юли родната полиция отбелязва 136 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

"Всеки ден аз и екипът ми правим всичко необходимо и възможно, за да отстояваме вашите интереси и да осигурим адекватни условия на труд за всеки служител на МВР", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в обръщение към служителите на МВР по повод професионалния им празник.

Бъчварова припомни, че МВР е създадено преди 136 години, само няколко месеца, след като с приемането на Търновската конституция е възстановена българската държавност.

"Днес, както винаги, ние работим в напрегната и неспокойна обстановка. От нашите усилия зависи справянето с предизвикателства като сериозния миграционен натиск, природните бедствия, битовата и трансграничната престъпност. В същото време ограничените бюджети, поставят на изпитание издръжливостта и мотивацията на всеки от нас", каза Румяна Бъчварова в обръщението си към полицаите.

Вицепремиерът посочи, че всички те - ръководство и служители, са призвани да налагат върховенството на закона, което единствено гарантира стабилността на държавата и реда в обществото.

"По смисъла на българското членство в Европейския съюз и НАТО нашата задача става още по-отговорна и решаваща. Тя вече надхвърля границите на България и се превръща в неизменна част от глобалното усилие за гарантиране на сигурността", казва в обръщението си Румяна Бъчварова. Тя отбелязва и че съзнава, че професията, която са избрали е трудна, съпътствана от рискове и стрес, които много хора не биха поели.

В заключение Бъчварова благодари за усилията, които полагат всеки ден полицаите и пожела на служителите и семействата им здраве, благополучие, лични и професионални успехи.