Общинската епизоотична комисия в Болярово с мерки срещу заразно заболяване по животните
Общинската епизоотична комисия в Болярово с мерки срещу заразно заболяване по животните / Общински пресцентър Болярово

Заседание на Общинската епизоотична комисия на Болярово, ръководено от общинския кмет Христо Христов се проведе във връзка с констатирано заболяване заразен нодурален дерматит по едрите преживни животни в регион Одрин в Турция. Преди него бе проведено заседание на Областната епизоотична комисия, от което стана ясно,че Областната дирекция по безопасност на храните Ямбол е в повишена епизоотична готовност, бяха набелязани мерки за недопускане разпространението на територията на областта и страната болестта по едрите преживни животни.

На територията на общините Болярово и Елхово бе разпоредено извършване на ежеседмични клинични прегледи за заразата по едрите преживни животни; бе забранено провеждането на пазари и изложби на такива животни; повишава се контролът и информираност на стопаните, отглеждащи едри преживни животни.

Официалният ветеринарен лекар за община Болярово – д-р Вълков и присъстващият д-р Станимир Колев (началник на отдел „Здравеопазване към животните" към Областна агенция по безопасност на храните - Ямбол) разясниха, че болестта не представлява опасност за здравето и живота на хората, дори консумацията на месо на заразено животно не е опасно. Те представиха клиничната картина на заразата по едрите преживни животни. Заболяването се пренася лесно както от насекоми, кърлежи, комари, така и чрез фуражи, треви. Някои от проявите и симптомите на заболяването са треска и кожни лезии. При поява на симптоми ветеринарните власти трябва да бъдат информирани незабавно. Смъртността при животните е сравнително ниска между 5 и 10%. Щетите са предимно икономически. За болестта има ваксини, но страната ни не може да предприеме превантивна имунизация.

С решенията на комисията и превантивните мерки бяха запознати кметовете и кметските наместници на населените места на територията на община Болярово.